У Донецькій області головною фігурою на селі стає фермер. Черговим підтвердженням цього тренда стала зустріч із керівниками господарств, що відбулася в обласній військово-цивільній адміністрації. Її провели заступник керівника Донецької обласної адміністрації Владислав Лаврик і в. о. директора департаменту розвитку сільської місцевості, реформ і агропромислового комплексу Олександр Дзигім.

Кожен господар бажає знати...

Такої підвищеної уваги влади фермери удостоїлися чи не вперше за останні півтора року. На те були вагомі причини. Внесли свої корективи бойові дії, багато господарств опинилося на тимчасово окупованій території, та й зараз ситуація далека від ідеальної. Відповідно, тем для відвертої розмови є чимало. Головна з них — яким бачать учасники дискусії майбутнє села, особливо у світлі реформ місцевого самоврядування, розвитку приватних фермерських господарств і кооперативів.
Ні для кого вже не секрет: агрохолдинги не прагнуть і не перейматимуться соціальними питаннями, розвитком інфраструктури сіл і хуторів. Тому безліч проблем, що виникли, потрібно розв’язувати спільними зусиллями, спираючись на міцну нормативно-правову базу.
Що ж сьогодні хвилює найбільше фермерів Донеччини?
Як з’ясувалося, найбільше власників агрогосподарств тривожить недосконала цінова і кредитна політика держави. Залишається відкритим, наприклад, питання: якими будуть ціни на сільгосппродукцію завтра? Керівник департаменту агропромислового комплексу Олександр Дзигім звертає увагу на міну сповільненої дії. Оскільки не у всіх господарствах є приміщення для тривалого зберігання вирощеного врожаю, то значну його частину селяни збувають у період збирання. Це стосується й товарів зернової групи, і соняшнику, по яких актуальна необхідність роботи із запобігання можливим ціновим стрибкам.
Інша проблема місцевого агропрому — укладання договорів оренди. Сьогодні в області назріла потреба проведення перевірок землевласників і землекористувачів на предмет наявності в них правовстановлюючих документів. Це стосується й тих випадків, коли господарства користуються землею, не оформлюючи договору оренди, і відповідно — не здійснюють відрахування до державного і місцевих бюджетів. У таких випадках йдеться про несумлінну конкуренцію для фермерів і як наслідок — відпливу земель від законослухняних користувачів...
Гострою на Донеччині залишається й проблема повернення ПДВ виробникам.
І все-таки надто болюче питання — це компенсаційні виплати з невикористаних земель у результаті форс-мажорних обставин. Сьогодні держава поки що не здійснює виплату компенсацій сільгоспвиробникам, які зазнали збитків у результаті проведення антитерористичної операції, включаючи загибель посівів сільськогосподарських культур, знищення майна й основних засобів, будівництво фортифікаційних споруд...
У ще драматичнішому становищі нині аграрії, чиї господарства опинилися на тимчасово окупованій території. Серед таких — голова асоціації фермерів Донецької області Сергій Деміджиєв. Його господарство й будинок у захопленому нині окупантами Старобешівському районі. Фермер змушений був з родиною переселитися в Черкаську область і почав жити з чистого аркуша. Проте Сергій не залишає надії повернутися в майбутньому додому, на Донбас...
Чимало конкретних ініціатив висловили Олександр Ковальов з Костянтинівського району, Микола Харченко з Великоновосілківського, Віталій Пожидаєв з Мар’їнського району, Роман Шумський зі Слов’янського. Резонно сподіватися, що ці найактивніші фермери становитимуть остов майбутньої асоціації дрібних і середніх сільгоспвиробників як основи агропромислового комплексу регіону.

Про що мовчить цінник

Ситуація на споживчому ринку Донеччини має свої особливості. Порівняно з минулим роком, ціни на сільгосппродукцію тут і без того помітно зросли, для чого були свої як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Зіграло роль і проведення антитерористичної операції, через що ефективність деяких господарств стала нижчою. У свою цінову політику вони почали вкладати ризики. Певному урівноваженню цінової ситуації в Донецькому регіоні сприяла... ситуація навколо Криму. Продукція південних областей країни (особливо Херсонської), яка колись знаходила збут у Криму, тепер переорієнтована, у тім числі, на Харківську і Донецьку області. Влада Донеччини підтверджує: регіон зацікавлений у наповненні ринку добротною продукцією за стабільно низькою ціною. Але проблема залишається в плані того, що аж ніяк не всі постачальники з південних регіонів поспішають їхати на Донбас, побоюючись проблем з перетинанням блокпостів і систематичних перевірок транспорту.
Яка буде ситуація на споживчому ринку регіону надалі? Це залежить від багатьох чинників. У тому числі й від того, чи вдасться сформувати з фермерських господарств на Донеччині по-справжньому ефективного, масового виробника з конкурентною ціною на продукцію, яку він реалізує.
Обласна влада вже заявила про свою зацікавленість, щоб було саме так. Керівник військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський пообіцяв передбачити в бюджеті від 50 до 100 мільйонів гривень на компенсацію відсотків по кредитах з метою підтримки дрібних і середніх фермерів.
На думку очільника області, перспектива розвитку АПК у регіоні пов’язана саме з фермерськими господарствами. Керівником військово-цивільної адміністрації навіть поставлено завдання: протягом найближчих п’яти років частка малого й середнього бізнесу повинна перевищити 50 відсотків.

Донецька область.

Довідково

У Донецькій області на підконтрольній українській владі території налічується 11 овочесховищ загальним обсягом одноразового зберігання 40 тисяч тонн, які належать великим сільгоспвиробникам. У дрібнотоварних же є можливість користуватися тільки одним великим овочесховищем на оптовому ринку «Азовський» у районі Маріуполя.