В Україні експорт агропродукції в грошовому вираженні падає протягом останніх трьох років. Скорочення становить майже 17%: від 17 млрд. доларів 2012 року до прогнозованих 14 млрд. у нинішньому. Причини — Україна експортує сировину, а не продукти переробки, а також — зниження світових цін на зерно й олійні.


«Чому при рекордних врожаях в Україні падає експорт в АПК? Ми реалізуємо на зовнішні ринки переважно сировинні сільгосппродукти — зернові та олійні. А сировина дуже чутлива до змін світових цін.

 

 

Нині вони перебувають на історичних мінімумах», — зазначив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький на VІІ Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні: час глибоких перетворень».


Структура експорту сільгосппродукції з України тому підтвердження: 40% поставок за кордон становлять зернові культури, понад 30% — олійні, 15% — припадає на тваринництво, насамперед птахівництво, 5% — молоко.

 

Джерело: Держстат, ДФС, розрахунки УКАБ