На Рівненщині створено громадську організацію «Біоекономіки та євроінтеграції», яка опікуватиметься виробництвом біогумусу та розвитком органічного сільгоспвиробництва (без застосування мінеральних добрив, отрутохімікатів, антибіотиків, ГМО). Головою організації обрано професора кафедри менеджменту Національного університету водного господарства і природокористування, доктора економічних наук Петра Скрипчука (на знімку).

 


Ідея органічного землеробства популярна у багатьох країнах, а в деяких європейських набула першочергової державної ваги. Бо це — турбота про здоров’я нації. 

 

 

Адже відмова від «хімії» в землеробстві сприяє підвищенню природної біологічної активності ґрунтів, відновленню балансу поживних речовин, нормалізації роботи живих організмів, приросту гумусу, підвищенню урожайності сільгоспкультур. 


А головне те, що результатом органічного виробництва стає екологічно безпечна продукція, вільна від хімічних елементів, невластивих продуктам харчування. Можливо, продукція дещо дорожча з огляду на особливості виробництва, але в стократ більш затребувана споживачами.


На Рівненщині органічне землеробство у повному його циклі становить якусь дещицю порівняно з інтенсивними технологіями, спрямованими на застосування великих доз мінеральних добрив. Фактично це роздрібнені експериментальні приклади. Відтак закономірно постало питання про об’єднання цих зусиль, вироблення стратегії розвитку органічних засад аж до можливого створення торгової марки «Рівне-органік», надання пріоритету для гумусної та інших екологічно чистих технологій...


На ці та інші запитання спробували дати відповідь учасники установчих зборів ГО «Біоекономіки та євроінтеграції» та науково-практичного семінару, проведеного у Радивилівському районі на базі фермерського господарства «БІО-ТРІО». У цих заходах взяли участь науковці, фермери, депутати, студенти-аграрії, представники виконавчої влади, загалом ті, кому небайдужою є тема так званої живої землі. Прибули на Рівненщину й гості із сусідньої Львівщини. Серед них, зокрема, і Зіновій Шалай — керівник господарства «Малиновий гай», який уже другий десяток літ не використовує в землеробстві та садівництві ні пестицидів, ні мінеральних добрив — тільки органічні. Досвідом виробництва біогумусу, біогумату, грунтосумішей поділився приватний підприємець з Рівненщини Володимир Черемісін. Своє бачення сільгоспвиробництва на повноцінній органічній основі висловили голови фермерських господарств «Костів» та «Саломея» Роман Костів і Тетяна Яремчук, фермер Олег Поліщук та інші.


Практичний досвід, висловлені думки, перспективні плани лягли в основу дорожньої карти розвитку органічного сектору на Рівненщині, реалізовувати яку допомагатиме громадська організація «Біоекономіки та євроінтеграції». На початку наступного року планується обласний семінар з участю фермерів-органіків. Належить також реалізувати проект «Виробництво біогумусу для розвитку органічного виробництва в Рівненській області». Він втілюватиметься Бугаївською сільською радою Радивилівського району і на нього з державного фонду регіонального розвитку передбачено 620 тисяч гривень.

Рівненська область.


Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.