Другий тиждень жителі райцентру Ланівці на Тернопільщині блокують в’їзд автомобілів з кормами на свиноферму ТОВ «Агро-Ланівці», де вирощують майже п’ять тисяч голів. На дорозі — перевернуті догори зубцями борони, поблизу намети, де днюють і ночують представники громади, польова кухня, де готують їсти.

 

Варту на блокпості несуть по черзі. Звичайно, люди не без душі, тварин шкода, але й терпець увірвався. Уже кілька років змушені терпіти нестерпний сморід, який йде від ферми. Ні вікна відчинити, ні дітей випустити на вулицю гратися, ні білизну висушити... Збільшення випадків легеневих та алергічних захворювань місцеві мешканці також пов’язують з сусідством свиноферми. За всіма правилами її мали б розмістити щонайменше за 500 метрів від житлових будинків, насправді віддаль не перевищує 10 м. Окрім того, товариство, стверджують вони, не має дозволу на викиди.


У травні громадськість райцентру вже бунтувала з цього приводу. Тоді вдалося досягти компромісу. Було підписано угоду між підприємством «Агропродсервіс» (йому належить ТОВ «Агро-Ланівці), райдержадміністрацією, районною і міською радами, представниками громади про те, що до 7 грудня товариство вивезе поголів’я і закриє ферму. Арбітром виступив керівник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Напора. Однак її умов власники свиноферми не виконали. Мотивують це тим, що немає приміщень для того, щоб переселити поголів’я. Тепер просять дати їм ще дев’ять місяців, щоб вивезти свиней. Однак, судячи з усього, і цього терміну не мають наміру дотримуватися. Керівник товариства Іван Хаблюк обіцяє встановити фільтри, моніторити стан повітря, грунтів та підземних вод. А ще посилається на те, що на фермі створили буферну зону: посадили яблуні, хвойні та листяні породи дерев. Обіцяє надавати допомогу місту. Проти закриття ферми і її працівники, а це 60 робочих місць. Влада веде перемовини з керівництвом підприємства «Агропродсервіс», намагаючись досягти компромісу. Чи вдасться? Ланівчани налаштовані рішуче і мають намір перекривати трасу, що веде до Києва.


До речі, це вже не перший випадок, коли «Агропродсервіс» нехтує інтересами жителів населених пунктів, в яких розміщує свої виробництва. Свого часу до перекриття траси вдавалися мешканці Теофіпілки Козівського району. Підприємство мало намір розмістити у центрі села індичу ферму. Людям вдалося відстояти свої позиції. Як буде цього разу?

Тернопільська область.