Міністерство аграрної політики рапортувало про завершення посівної кампанії озимих культур. За даними відомства, загалом вдалося засіяти зерновими 6 мільйонів 743 тисячі гектарів, що становить 91% від прогнозу. Зокрема, 5 млн. 684 тис. га аграрії засіяли озимою пшеницею й тритикале (92%), 146 тис. — житом (93%), 913 тис. га — ячменем (87%).


Отож нинішній озимий зерновий клин виявився майже на мільйон гектарів меншим за минулорічний. Нагадаємо, що під урожай-2015 в Україні було засіяно 6,5 млн. га озимої пшениці, понад мільйон гектарів ячменю й 150 тис. га жита. Однак річ не лише у скороченні площ.


Торік до середини грудня сходи було отримано на 7,2 мільйона гектарів, на 82% яких вони перебували у доброму й задовільному стані і лише на 18% у слабкому й зрідженому. При цьому лише на 5% засіяних площ озимі зернові не дали сходів.


Цього грудня ситуація набагато гірша. Так, повідомляє інформаційна компанія «ПроАгро», сходи отримано лише на 5,8 млн. га, що становить 86% від засіяних площ, тобто на 14% полів озимі не зійшли. Але і з тих, що зійшли, у доброму й задовільному стані перебуває лише 67% — на 3,85 млн. га. Решта 33% на 1,93 млн. га — це слабкі й зріджені сходи.


І значний порівняно з минулим роком недосів, і більша частина площ, на яких озимі не зійшли, і набагато гірший стан сходів є наслідками тотальної осінньої посухи. А в цілому доводиться говорити про те, що наступний урожай озимих зернових буде істотно нижчим, ніж цього сезону.


Навіть якщо зима виявиться відносно сприятливою, то у більш слабких і незміцнілих сходів все-таки менше шансів її благополучно пережити. Приміром, якщо протягом декількох минулих зим погіршення стану й загибель сходів становила в середньому 5% від їх загальної кількості, то нинішньої вона може досягти 7—10%. Якщо зима виявиться морозною, малосніжною чи спостерігатимуться різкі перепади температур, то загинути може до половини посівів.


Нині ще рано напевно говорити про те, яку частину врожаю ми в результаті втратимо. Але навіть за найоптимістичнішим сценарієм, зазначають у «ПроАгро», валовий збір озимої пшениці наступного року не перевищить 20,5 мільйона тонн, жита — 340 тис. т, а озимого ячменю — 2,6 млн. т проти відповідно 26,7 млн. т, 399 тис. т і 3,5 млн. т нинішнього сезону. У результаті втрати майбутнього врожаю озимих зернових в Україні порівняно з 2015 роком можуть становити до 7 мільйонів тонн.


Якщо в аграріїв вистачить сил і коштів, частину проблемних площ під озимими навесні можна пересіяти ярими культурами. Це дасть змогу не допустити значного спаду виробництва зерна. Але врожайний рубіж у 60 мільйонів тонн, як це було у 2013—2015 роках, навряд чи вдасться подолати.