Перспективи нового продовольчого року поки що залишаються маловтішними. Наразі аграрний сектор Хмельниччини фіксує падіння. У січні-листопаді сільськогосподарське виробництво порівняно з минулим роком скоротилося на 15,3 відсотка. Причому у сільськогосподарських підприємствах ще більший спад — на 20 відсотків.
Навіть попри те, що під урожай наступного року площі озимих зернових вдалося збільшити на дві тисячі гектарів, можна припустити, що це навряд чи істотно змінить ситуацію. Господарства зробили ставку на пшеницю та ріпак. Сподіваються, що саме цей товар принесе їм гроші. Але продуктовий споживчий кошик навряд чи виявиться при цьому багатшим і дешевшим.
Найбільше потерпає тваринницька галузь. Рік вона закінчує скороченням стада корів та поголів’я свиней. Невтішним результатом такої роботи стало те, що господарствами всіх категорій вироблено на 4,3 відсотка менше м’яса, на 4,1 відсотка молока і на 15,7 відсотка яєць. Менше виробляли — менше продавали. Загальний обсяг реалізованого аграрними підприємствами краю значно знизився — на 13,6 відсотка. Та особливе падіння — в 2,7 разу — спостерігається саме у збуті тваринницької продукції. Це вже відчув кожен споживач, бо автоматично ціни на неї весь час зростали.
Сподівання на те, що молочні продукти, м’ясо, сало та ковбаси хоч трохи подешевшають з нового року, навряд чи виправдаються. Особливо з огляду на те, що давні надії аграріїв на бюджетну підтримку галузі не збуваються. Та й виробничі витрати не мають тенденції до зменшення.
Чи не єдиний показник, який успішно йде вгору, — ціни. Показники продажу аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами за всіма напрямами реалізації за рік зросли на 45 відсотків, зокрема продукції рослинництва — в 1,7 разу, тваринництва — на 28,7 відсотка.