Акцію протесту провели фермери і представники сільгосппідприємств Вінниччини — у п’яти місцях перекрили основні траси, що ведуть до Києва, Одеси, Хмельницького, а також до кордону з Молдовою. Агрохолдинги не делегували своїх людей на участь у заході.
Учора з 10-ї ранку протестувальники безперервно ходили по пішохідних переходах, не даючи проїжджати транспорту. Уздовж трас вишикувалися сотні тракторів та автомобілів. На них, а також у руках присутніх були плакати з написами: «Геть — корупцію у владі!», «Владо, не ріж курку, яка несе золоті яйця!», «Йдемо в Європу — дайте селянам європейські дотації», «Не буде села — не буде України». На мітингах люди засуджували дії влади у ставленні до сільгоспвиробників.
— Ми добиваємося збереження того режиму оподаткування, який діяв дотепер, — розповів кореспонденту «Голосу України» керівник ради сільгосппідприємств області Микола Панасюк. — Торік держава у 21 раз збільшила розмір земельного податку — з шести гривень до 130 гривень за гектар. Тепер, кажуть, платити маємо понад 200 гривень. Але найбільше постраждає агропромисловий комплекс через зміни в податок на додану вартість. Раніше ПДВ повністю залишався аграріям і ми мали можливість за ці кошти купувати пальне, добрива, засоби захисту рослин. Тепер левову частку суми забиратиме держава. Наприклад, рослинникам залишиться від нього тільки 15 відсотків.
За словами співрозмовника, у таких умовах продукція вітчизняного АПК не буде конкурентною із західноєвропейською. «Там фермерам дають дотацію по 200—300 євро на гектар, а в нас приблизно таку само суму хочуть забрати», — пояснює Микола Панасюк.
Вінницькі аграрії пропонували столичним чиновникам з Мінагрополітики та Кабміну запровадити оптимальну, просту і прозору схему розрахунків: встановити однакову плату з гектара ріллі для всіх сільгоспвиробників.
— За нашими розрахунками, цифра могла б становити приблизно 500-600 гривень за гектар орендованої землі, — уточнює співрозмовник. — Тоді всім було б добре — і державі, і людям.
— Такі дії державних мужів спрямовані на те, щоб вбити фермера і дрібного товаровиробника, — наголошував на мітингу у селищі Вендичани голова асоціації фермерів Могилів-Подільського району депутат Вінницької облради Віктор Цибульський. — Нинішні податки, прийняті парламентом, вигідні холдингам, тому вони й не протестують. Коли розориться дрібний виробник, кому перейде земля? Зрозуміло, що її приберуть до рук холдинги. Потім доб’ються скасування мораторію на продаж землі — і стануть її власниками. Керівників холдингів село і селяни не цікавлять. Ніхто з них у селах не проживає. Для них головне земелька, з якої поповнюють свої рахунки.
— Ми розуміємо, що люди, які сидять в автобусах, ні в чому не винні, — каже фермер, колишній «афганець» Анатолій Єфремов з Вендичан. -Та вони мають розуміти, що влада зачепила і їхні інтереси. Якщо розпадуться господарства, люди залишаться без роботи.
Протестувальники пропускали автомобілі «швидкої» або тих, хто добирався до лікарень. У згаданому селищі Вендичани Могилів-Подільського району учасники заявили, що стоятимуть доти, доки до них не прибудуть представники обласної влади і не узгодять подальших спільних дій. Тут до місцевих фермерів долучилися виробники із сусідніх Мурованокуриловецького та Чернівецького районів Вінниччини. Зібралося понад шістсот селян. Загалом в області протестували понад три тисячі фермерів, повідомляє наш власкор Віктор СКРИПНИК.
Аграрії Чернігівщини вчора зранку на кілька годин перекрваили трасу Київ —Чернігів біля села Кіпті.
«Ми взяли уряд у символічне кільце. І будемо стискати блокаду, якщо уряд не чує голос громади. Вимагаємо від уряду відмінити несправедливі й шкідливі рішення. Вимагаємо від Президента не підписувати податкові зміни. Своєю реакцією Президент покаже, на чиїй він стороні — України чи непутьового уряду, який не може відстояти інтереси країни у переговорах з МВФ. Таймер відліку життя Кабміну Яценюка включено. Рахунок пішов на години», — заявив один із ініціаторів акції народний депутат Валерій Давиденко.
«Якщо податкові зміни приймуть, в 2016 році галузь впаде на 10—12%. Очікується колосальний спад у тваринництві — до 15%, у рослинництві — 5—7%. Уряд знищує єдину перспективну галузь, що дає економіці кожен третій долар експортної виручки», — додав Валерій Давиденко, повідомляє наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.
На Запоріжжі також прокотилися акції протесту проти змін до Податкового кодексу. Кількасот фермерів на дві години заблокували автомагістраль Харків—Сімферополь. У місті Василівка на пішохідному переході протестувальники влаштували інтенсивний рух, і цілі колони машин було зупинено. Фермери вважають, що останні податкові новації знищать агропромисловий комплекс, який і до цього ледь давав собі раду.
Дещо раніше — вже під стінами адмінбудівлі обласної влади — протестували сотні дрібних підприємців. Їх вимоги почули і в облраді, і в міськраді. Майже одностайно депутати обох рад проголосували за звернення до керівництва держави з аргументами, що всі податкові новації мають впроваджувати в життя не раніш як 1 січня 2017 року. Та й то, після консультацій з представниками малого і середнього бізнесу. Депутати також виступили за збереження чинного порядку перерахунку єдиного податку, субвенцій з держбюджету на компенсації за перевезення пільгових категорій населення, фінансування закладів освіти та медичного обслуговування, інформує наш власкор Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Майже сто фермерів та працівників малих сільськогосподарських підприємств Херсонщини перекрили проїзд Антонівським мостом через Дніпро біля обласного центру, фактично заблокувавши пожвавлену трасу Одеса — Мелітополь. Учасники акції ходять пішохідним переходом годину. Потім роблять 15-хвилинну перерву, пропускаючи транспорт з черги, і знову блокують рух. Протестувальники вимагають відставки уряду Арсенія Яценюка та повернення сільгоспвиробникам пільг з оподаткування. Вони кажуть, що до прийняття держбюджету про можливість такої акції попереджали, але ніхто до цих попереджень не прислухався.
«З таким бюджетом працювати неможливо. Тому блокування мосту будемо повторювати і надалі, аж доки влада не почне переговори з аграріями», — зазначив у бесіді з кореспондентом «Голосу України» Сергієм ЯНОВСЬКИМ учасник блокування — голова Асоціації фермерів Херсонської області, засновник відомого фермерського господарства «Курінь» у Білозерському районі Микола Халупенко.