Чотирьох українських офіцерів, захоплених російськими військовими в Криму, уже звільнено й вони вирушають на материкову частину.

Цю інформацію «Голосу України» підтвердив керівник кримського медіа-центру Міноборони України Владислав Селезньов.

Серед звільнених уже легендарний полковник Юрій Мамчур, який до останнього захищав авіаційну частину на аеродромі Бельбек. Крім того, звільнені командувач військ берегової оборони ВМС України генерал-майор Ігор Воронченко та офіцери-морські піхотинці підполковник Дмитро Делятицький і майор Ростислав Ломтєв.

На момент написання статті не були з’ясовані обставини, звільнені чи ні, капітан 2-го рангу В’ячеслав Дем’яненко та старший лейтенант Олександр Філіппов.

Підполковник Олександр Кальян, командир станції дальньої навігації у Бахчисарайському районі самостійно повернувся в частину. Де він перебував із 17 березня, наразі з’ясовується.

Також, за даними Центру журналістських розслідувань, у списку «заручників Путіна» залишилося четверо людей.

Це Іван Ніколусь, начальник прикордонного поста смт Привітне (Алушта). За інформацією кримської міліції, затриманий 20 березня на вокзалі в Сімферополі з травматичною зброєю, яку хотів вивезти на материк. А також троє активістів: Іван Бондарець, Валерій Ващук — активісти Євромайдану. Не виходять на зв’язок з 7 березня. Приїхавши до Сімферополя із Києва, вони зателефонували родичці й сказали, що на вокзалі їх затримали співробітники міліції. Після цього чоловіки зникли. І Станіслав Поліщук. Обставини його зникнення невідомі, інформація перевіряється.

Разом з тим Владислав Селезньов, який з початку російської агресії в Криму оперативно інформував засоби масової інформації про події, що відбуваються навколо українських військових частин, почав одержувати погрози та вимоги покинути півострів.

«Невідомі телефонують і пишуть на моїй сторінці у Фейсбук, наполегливо пропонуючи, щоб я найближчим часом покинув територію Криму», — повідомив Селезньов «Голосу України».

За його словами, планове виведення українських військ із Криму передбачено на п’ятницю-суботу цього тижня.