Російські військові захопили останній український бойовий корабель, що перебував на території Криму. Тральщик «Черкаси» — назва цього корабля, як і БДК «Костянтин Ольшанський», як ім’я полковника Мамчура, а також українських морських піхотинців у Феодосії, увійде в новітню історію України, як символ сили духу і вірності військовій присязі. Вони стояли до кінця. Іноді — до самого останнього, як прапорщик Сергій Кокурін, котрий загинув під час захоплення в Сімферополі топографічного центру Збройних Сил України.

Тральщик «Черкаси», замкнений в озері Донузлав на заході Кримського півострова, маневрував і уникав можливого штурму протягом трьох діб. Попри тиск на психіку, екіпаж підібрався, як кажуть, морально стійкий. Вправно йдучи від швидкохідних абордажних човнів, моряки ліпили вареники, фотографувалися на кормі й виконували пісню «Воины света» групи «Ляпис Трубецкой». Ці фото й відео, здається, обійшли всю Україну і продемонстрували стійкість і непохитність наших військових моряків.

Але у вівторок увечері нападникам за сприяння двох вертольотів вогневої підтримки Мі-35 таки вдалося висадитися на борт тральщика. На щастя, ніхто не постраждав, хоча, за словами керівника медіа-групи Міноборони України в Криму Владислава Селезньова, російські військові обстрілювали тральщик зі стрілецької зброї. Коли писався матеріал, українські моряки ще перебували на тральщику, відбуксованому до причальної стінки.

Сімферополь.