Студентка здобула дві золоті медалі на чемпіонаті світу з пауерліфтингу

Мар’яна Шевчук (на знімку в центрі), студентка Вінницького технологічно-промислового коледжу Вінницького національного аграрного університету, виборола дві (!) золоті медалі з пауерліфтингу серед юніорів на світовій першості в Дубаї (ОАЕ). У вправі жим лежачи вона підняла штангу вагою 109 кілограмів. І це при її зрості трохи більше одного метра.

Радісною новиною про цю подію поділився директор Вінницького технологічно-промислового коледжу Руслан Будяк:
— Після повернення з Еміратів Мар’яна зайшла до кабінету і насамперед вибачилася за пропуск занять,— розповідає директор. — Дуже скромна студентка. Показала нагороди, а тоді запитує: «А в Бразилію відпустите? Параолімпійські ігри будуть у вересні, знов із занять доведеться відпрошуватися...» Зізналася, що тепер у неї найбільше бажання— поїхати на XV Параолімпійські ігри, що відбудуться у Ріо-де-Жанейро.
Мар’яна показує привезені фотографії, розповідає, що навіть арабський шейх вітав її з перемогою. Каже, в Еміратах всі спортсмени відчували надзвичайно шанобливе ставлення до себе. Ці відчуття збережуться в пам’яті на все життя. Та й сама організація змагань була на найвищому рівні. Спортивних майданчиків для занять інвалідів у них стільки, скільки немає в жодній іншій країні.
Мар’яна Шевчук родом з Хмільника. Там вона вперше долучилася до занять спортом. Мати привела в акробатичну секцію старшу сестру і взяла з собою також Мар’яну. Вже у сім років вона виступала на змаганнях з акробатики. Крім того, захопилася тенісом, волейболом і футболом. Її взяли до міської жіночої збірної з футболу. Під час одного з матчів на неї звернув увагу заслужений тренер України Олег Пакула, він працював із спортсменами-інвалідами. Під його керівництвом Мар’яна вперше взяла участь у чемпіонаті України з пауерліфтингу. Змагання проходили у Дніпропетровську у 2015 році. У ваговій категорії до 55 кілограмів серед спортсменів-юніорів встановила два рекорди України — у вправі лежачи підняла штангу один раз 75, другий — 80 кілограмів. За такий результат їй присвоїли звання майстра спорту. Минулий рік був щасливим для нашої землячки. Вона вперше поїхала на чемпіонат Європи. Він проходив в Угорщині. Додому повернулася з двома золотими медалями. 2016-й також розпочався напрочуд вдало. Але він може бути ще щасливішим — якщо переможе на Параолімпійських іграх.

Вінниця.

Фото надане Мар’яною Шевчук.