Короткочасне відключення електроенергії увечері в неділю на переважній частині Кримського півострова спричинило низку домислів і чуток, основним з яких є те, що це влада України зробила попереджувальний «дзвіночок» кримським сепаратистам.

Зокрема, було знеструмлено частину Сімферополя і Сімферопольського району, Керч, Феодосію, Білогірськ, Алушту, Євпаторію та ряд інших населених пунктів.

У компанії «Крименерго» повідомили, що відключення справді проводилися, але виконано їх у зв’язку з аваріями на магістральних лініях у Каховці та Мелітополі.

Повідомляється, що 23 березня внаслідок аварійних дефектів було виведено в ремонт лінії електропередач 330 кВ «Каховка — Островська» і «Мелітополь — Джанкой», у зв’язку з чим було виконано аварійні відключення.

Зниження потужності на півострові до рівня споживання 300 МВт (а це 50% від споживаної потужності) обумовлене необхідністю не допустити розвитку системних аварій і перешкодити виходу з ладу електромережевого обладнання. У компанії кажуть, що кожного року графік аварійних відключень затверджується терміном на 12 місяців, заздалегідь узгоджується у всіх райдержадміністраціях Криму і не зачіпає соціально-значимі об’єкти та споживачів 1—2 категорій.

Сімферополь.