З 5 травня 2016 року розпочався весняний призов на строкову службу громадян віком від 18 до 27 років. Але для студентів КПІ цей призов перетворився на справжнє «сафарі». У п’ятницю (27 травня) рано вранці до кімнат вривалися представники військкомату, вручали повістки й уже через годину самі ж відвозили хлопців до збірного пункту призовників Київського міського й обласного військових комісаріатів.

 

З одного боку — все начебто у рамках закону, бо хлопці втратили право на відстрочку від призову до війська (у зв’язку з відрахуванням і поновленням у виші) і зобов’язані були протягом 10 днів з’явитися до військкомату. А саме обурення студентів викликано безпосередньо процедурою виконання цього закону — з гуртожитку їх забрали силоміць.

«Порушено саму процедуру призову, по-перше, вони мали з’явитися із представниками поліції. По-друге, вони не підписували акт про конвоювання у ДВРЗ, по-третє, поки вони не пройшли медкомісію, вони де-юре не військові, а цивільні, а цивільних тут не можуть утримувати силою», — каже Микита, студент КПІ.

За словами студентів, цей призов починався, як зазвичай — приходили представники військкомату разом із комендантами гуртожитку, відкривали двері та вручали повістки. А вже через деякий час в університеті почали відбуватися досить дивні речі.

«Коли, точно не пам’ятаю, на факультетах почали говорити студентам, якщо вони не з’являться у військкомат, їх відрахують, на ФІОТ вивісили списки на відрахування за неуспішність, мовляв, військкомат на парах знайти не може, значить, не ходиш на пари, отже, не встигаєш. У списках були студенти, яким залишилося два тижні до захисту диплома, і пар у них давно не було, бо вони — 4 курс. У деканаті, в  якому вивісили списки, сказали, наказ від проректора. Ні підпису, ні номера наказу, ні печатки там не було. Сам проректор сказав, що розбереться із цим, мовляв, він жодного стосунку до того, що відбувається, не має», — розповідає студент КПІ.

Після цього почалися так звані рейди по гуртожитках. Військком Сергій Асанов говорить, що всі вони заплановані. І всі дії стосовно призовників — законні. Студенти не згодні. Крім того, що, за їхніми словами, призовники були доставлені на ДВРЗ незаконно, вони ще й не пройшли медичну комісію.

«Медогляду в них, по суті, не було. Комусь аналізи «намалювали», у когось приписне було в гуртожитку, і йому його «намалювали». У Саричах уже людина, в якої є проблеми із серцем, але їй зарахували кардіограми 4-літньої давності», — говорить один зі студентів.

Небайдужі студенти всю ніч (з п’ятниці на суботу) чергували біля збірного пункту. Ні пояснень, ні будь-яких коментарів вони не дочекалися, після чого викликали поліцію. Але досить несподівано замість патрульних приїхали дільничні інспектори, які підтвердили законність перебування хлопців на території ДВРЗ.

Зараз п’ять студентів уже в Саричах. За словами їхніх друзів, можливості повернутися до гуртожитку їм не дали, а просто із ДВРЗ направили у військову частину.

 

КОМЕНТАР ЮРИСТА

 

Перше, на що необхідно звернути увагу, це те, що вік для призову громадян України на строкову військову службу до дня відправлення у військові частини має становити не менше 18 та не більше 27 років. Зміни мінімального віку, про які останнім часом багато говорили політики, не відбулося. Призов на службу відбувається після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову. Для чого військкомат (за місцем обліку призовника) має направити повістку призовнику про прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії. Призовник зобов’язаний прибути у вказане в повістці місце і строк (ч. 8 ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»). 


Громадянин, якому адресується повістка, повинен особисто розписатися про її отримання. У коментованому випадку повістку мали вручити безпосередньо тій людині, яка зазначена в повістці і яка в ній повинна розписатися. В іншому випадку повістка вважається неврученою. Таким чином, особа, яка вручає повістку, під час її вручення мала на підставі персональних документів ідентифікувати призовника і впевнитися в тому, що повістка вручається саме тому призовнику, чиє прізвище зазначено в повістці. Законодавством не визначено термін, за який має бути вручено повістку. Тому вважається, що повістку має бути вручено призовнику в час, достатній для його прибуття до призовної дільниці. Відповідно до п. 64 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 № 352 (далі — положення), повістки призовникам взагалі мають вручатися через житлово-експлуатаційні організації, домовласників, відповідні виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, де немає військових комісаріатів, керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів. Тобто, представники військкомату не повинні їздити по навчальних закладах і вручати повістки.


Тепер щодо доставки призовників до призовної дільниці для проходження призовної комісії. Працівник військкомату не має повноважень для примусового доставляння призовників. Тому прибуття призовників до військкомату в нашому випадку мало відбуватися лише на добровільній основі. Відповідно до п. 68 зазначеного положення, у разі неприбуття призовника за викликом військкомату, їх розшук, затримання і доставку до районних військових комісаріатів здійснюють органи внутрішніх справ. Крім цього, у разі, якщо призовник ухиляється від обов’язку з’явиться у військкомат (призову), законодавством встановлена відповідна адміністративна (ст. ст. 210, 211-1 Кодексу про адміністративні правопорушення — макс.: штраф до 255 грн.) та кримінальна відповідальність (ст. 335 Кримінального кодексу України — макс.: позбавлення волі на строк до трьох років).


Певна категорія призовників має право на відстрочку від призову на строкову службу. Відповідно до ст. 17 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», зокрема, відстрочка надається для здобуття освіти на весь період навчання у вищих навчальних закладах з денною формою навчання. Проте така відстрочка надається один раз за період навчання. Отже, громадяни, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість, втрачають право на відстрочку від призову на строкову військову службу незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі. Разом з тим призовники, які перервали навчання за станом здоров’я або, наприклад, за сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами, право на відстрочку від призову не втрачають. Не варто забувати і про те, що призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.


І насамкінець про те, що затриманих у гуртожитку направили після військкомату до збірного пункту. Аналіз п. 90 положення дає підстави вважати, що призовників мали відпустити додому після проходження призовної комісії, вручивши повістки з конкретним терміном прибуття до районного військового комісаріату для відправлення на обласний збірний пункт. Такі повістки вручаються не пізніше, ніж за п’ять діб до відправлення.

 

Сергій ДЕМСЬКИЙ.