У суботу на екстреному засіданні Меджліс кримськотатарського народу прийняв також історичне рішення, в якому заявив про невизнання проведення референдуму в Криму 16 березня та про право кримських татар на самовизначення.
За словами лідера вищого представницького органу кримських татар Рефата Чубарова, цей народ, історичною батьківщиною якого є Крим, категорично відкидає будь-які спроби визначити майбутнє Криму без вільного волевиявлення його корінного народу.
Кримські татари закликають Верховну Раду та інші вищі органи державної влади України негайно і разом з міжнародними організаціями (ООН, ОБСЄ, Рада Європи, Європейський Союз) забезпечити вільне волевиявлення на здійснення кримськотатарським народом невід’ємного права на самовизначення на своїй історичній території — Крим.
Меджліс кримськотатарського народу підтвердив своє визнання України як суверенної і незалежної держави в існуючих межах і рішуче засудив акт агресії з боку Російської Федерації та план по анексії Криму, розглядаючи ці дії як грубе порушення міжнародного права, що дестабілізує наявну систему міждержавних відносин.
Меджліс також закликав Верховну Раду та інші вищі органи державної влади України негайно і разом з міжнародними організаціями, з метою реалізації природних прав кримськотатарського народу, передбачених міжнародними актами про права корінних народів, забезпечити вільне волевиявлення на здійснення кримськотатарським народом невід’ємного права на самовизначення на своїй історичній території — Крим.
Сімферополь.