Земельну аферу на мільйон гривень припинила влада Вінниччини

Комерційна структура, яку чиновники підозрюють у намаганні прибрати до рук орендовані нею землі резерву і запасу на території Купчинецької і Хрінівської територіальних громад Іллінецького району, не вважає себе винною у вчинених діях. Її представники стверджують, що закон не порушували. Те саме пояснюють в обласному управлінні Держгеокадастру — кажуть, діяли у рамках закону. З’ясовується, позбавити громаду землі можна на законних підставах... 
Обласна влада звернулася до правоохоронців, щоб ті перевірили, наскільки правомірними є дії підприємців, а також чиновників з управління Держгеокадастру. Це вони нині наділені правом розпоряджатися землями резерву і запасу територіальних громад, зокрема, розташованих за межами населених пунктів.

«Не знаємо, хто вони і звідки»

Понад двісті «чужих» людей несподівано виявили бажання отримати землю у Купчинцях і Хрінівці. Кожен з них написав заяву на отримання ділянки площею два гектари для ведення особистого селянського господарства. Будь-який громадянин нашої держави має на це право. До того ж законодавець не «прив’язує» місце проживання заявника до території розташування земельної ділянки. На цій обставині найчастіше наголошують чиновники.
— Я випадково довідалася про те, що на нашу землю з’явилися претенденти, — розповідає сільський голова Купчинців Валентина Мазур. — Про це повідомили в районному відділі Держгеокадастру. Заяв мені не показали і прізвищ не назвали. Тільки сказали, що більшість з них — студенти одного з вінницьких університетів, інші — пенсіонери, наприклад, одна літня жінка з Волинської області. Одне слово, жодного мешканця села у тому списку немає. У Вінниці в Держгеокадастрі їм надали погодження на оформлення документів і вже передали їх до районного відділу...».
«Чужих» претендентів на купчинецьку землю виявилося 77 осіб, ще 116 охочих попросили землю на території Хрінівської сільради.
— У нас немає можливості забезпечити по два гектари навіть хлопцям, які воювали в АТО, — наголошує Валентина Мазур. — Вирішили давати їм по гектару. Це викликало невдоволення. Із заявами звернулися також декілька багатодітних родин, соціальних працівників... Своїх не можемо забезпечити, а чиновники з Держгеокадастру нашою землею наділяють чужих.
— Ми разом із сином рік відслужили в АТО, а тут ще вдома треба воювати, тепер уже за землю, — каже демобілізований Олександр Шандурський. — Пропонують один гектар, але ж у законі прописано два. Поки що ні я, ні син нічого не отримали.
— Мій чоловік Ігор Дружинін уже вчетверте поїхав на Донбас, — не стримує сліз його дружина Анна. — У нас мала дитина. Щоразу молимося, щоб повернувся живий. Невже невідомі нам студенти мають більші заслуги, ніж він і такі, як він?

Перекрили рух транспорту

Ситуація з можливим дерибаном землі викликала невдоволення серед мешканців названих сіл. Понад сто протестувальників минулої суботи перекрили автомобільну трасу державного значення Вінниця—Умань на території Іллінецького району. З плакатами в руках вони безперервно ходили пішохідним переходом, не пропускаючи транспорт. На трасі зібралися десятки автомобілів. Після декількох скандалів з водіями селяни почали пропускати легковий транспорт. Майже через годину до присутніх приїхав голова Іллінецької райдержадміністрації Андрій Лисак.
— Ми припинили процес передачі землі в названих громадах, — наголосив посадовець. — Насправді це афера. Якщо точніше, крадіжка землі серед білого дня.
Лисак пояснив протестувальникам, що підприємницька структура, яка орендує землі запасу й резерву на території Купчинецької і Хрінівської громад, зібрала заяви приватних осіб, які хочуть отримати по два гектари землі для ведення особистого селянського господарства. Але жодна з цих осіб не проживає у названих селах. Вони навіть заяви подавали за дорученням через юриста. В обласному управлінні Держгеокадастру, за словами Лисака, не мали підстав відмовити у прийнятті таких заяв. Почали процес оформлення документів. «Коли ми про це дізналися, повідомили керівника області, правоохоронні органи і спільними зусиллями припинили процес», — наголосив Андрій Лисак.

Це крок до ухилення від податків

— Не складно здогадатися, що приховується за діями комерційної структури, — наголошує керівник райдержадміністрації. — По-перше, це можливість викупити ці ділянки, які мають намір оформити на окремих людей, і стати власником землі. По-друге, це крок до ухилення від податків. Бо орендна плата за землю значно відрізняється від податку, який сплачує власник особистого селянського господарства. Загалом втрати коштів від сплати підприємцями за оренду сягнули б для двох громад мільйона гривень.
Факт припинення дій з надання землі названих громад підтвердив керівник управління Держгеокадастру у Вінницькій області Юрій Козак. Він повідомив про це учасникам акції телефоном. Його слова присутні слухали через гучний зв’язок на мобільному голови райдержадміністрації. Після тривалої розмови керівника району з протестувальниками ті через дві години припинили акцію. Але запевнили: якщо чиновники їх обдурили, знову вийдуть на трасу. Жодних політичних лозунгів чи партійних прапорів учасники акції не проголошували і не виставляли. Найчастіше на плакатах повторювалися слова: «Землю — громаді!».
— Керівник  обласного управління Держгеокадастру Козак, на жаль, не сказав ще про одну дуже важливу для нас усіх річ, — зазначив депутат Купчинецької сільради Григорій Герасимчук. — Деякі мешканці нашого села уже зверталися з проханням надати їм землю для особистого селянського господарства. Їм у Держгеокадастрі відмовили. Зате зовсім чужим людям документи погодили.

Вінницька область.

Дослівно 

«Якщо розбазаримо землю громади, залишимося голі й босі, вона є основним джерелом податків, майже п’ятсот тисяч гривень сплачує за них орендар. Де ще візьмемо такі гроші?» — нарікала Валентина Мазур.

 

 

Сільський голова Купчинців Валентина Мазур.

 

 

«Землю — громаді!» — такі слова найчастіше можна було прочитати на плакатах, які тримали в руках протестувальники.

 

 

Понад сто протестувальників перекрили автомобільну трасу Вінниця—Умань на території Іллінецького району.

Фото автора.