Одразу 279 гектарів зрошуваних земель додалося на Херсонщині завдяки співробітництву із Агентством міжнародного розвитку США (USAІD). Фермерському господарству з села Чулаківка Голопристанського району американські партнери профінансували придбання 3,2 кілометра пластикових труб для спорудження системи подачі води, а власник господарства вклав 1,4 мільйона гривень на будівництво енергоощадної насосної станції та монтаж трубопроводів.
За рахунок вирощування, збирання та переробки овочів на поливних землях буде створено сотні нових робочих місць. Тож від міжнародного партнерства виграє не тільки фермерське господарство, а й уся місцева громада.
До речі, це вже п’ятий пілотний проект розвитку зрошення на теренах традиційно посушливих Генічеського, Голопристанського, Новотроїцького, Високопільського районів Херсонщини, у якому бере участь USAІD. Завдяки інвестиційному «підживленню» площа зрошуваних земель в області лише цьогоріч розширилася майже на чотири тисячі гектарів. А це — десятки тисяч тонн рису, овочів, кукурудзи, отриманих додатково за рахунок збільшення врожайності.
Утім, резервів ще задосить. За даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, з 427 тисяч гектарів земель біля зрошуваних каналів нині використовують лише 300 тисяч. На інших трубопроводи розкрадено або немає ефективного власника, який знайшов би кошти для реконструкції ще радянських підземних магістралей та насосів.

Херсонська область.