Україна увійшла до списку ключових постачальників пшениці в Індію в цьому сезоні. Причому експортоване на цей стратегічний ринок зерно — переважно продовольче, з протеїном 11% і вище. Так, згідно з інформацією операторів ринку, за перші два місяці сезону 2016/17 наші трейдери перевезли туди майже 240 тисяч тонн пшениці.
Активізація закупівлі у нас цієї культури відбувається після тривалого застою. Востаннє Індія імпортувала значні обсяги пшениці з України ще 10 років тому, зазначають експерти 
УкрАгроКонсалт. Тоді потреба згаданої південноазійської держави в імпорті зернових становила рекордні 6,7 мільйона тонн. Отже, в 2006/07 маркетинговому році ми поставили туди понад 300 тис. тонн пшениці. Традиційно, якщо Індія й імпортує цю культуру, то переважно з Франції й Австралії. З огляду на скорочення врожаю в цьому сезоні у Франції, та ще й проблеми з якістю, вітчизняні зерноторговці мають гарний шанс посісти її місце на цьому ринку збуту.
Загалом, це й не дивно. Якщо зазвичай експортна ціна на французьку продовольчу пшеницю зіставна з української, то нині наша на 18—20 доларів на тонні дешевша. Інші країни об’єднаної Європи, такі як Румунія й Болгарія, які також є частиною Чорноморського регіону, теж неконкурентоспроможні за вартістю. Тільки Росія тут може скласти конкуренцію Україні. А враховуючи історично рекордний урожай пшениці в РФ цього року, відкритим буде питання не тільки збільшення експорту, а й розширення географії поставок.
Варто зазначити, що у той далекий 2006/07 сезон, коли Індія імпортувала максимальний обсяг пшениці, Росія була в списку ключових постачальників і відвантажила тоді понад 1,95 млн. тонн, тим самим забезпечивши потреби Індії в імпорті цієї хлібної культури на 30%.
Поки що угоди про поставки російської пшениці до Індії не було. Тому українські експортери не мають проґавити можливості, які з’явилися. За оцінками Мінсільгоспу США, в 2016/17 сезоні імпорт пшениці Індією становитиме 2 мільйони тонн. Тож є шанс зірвати великий куш.

З можливостями співробітництва знайомився Валерій ДРУЖЕНКО.