У прокуратурі Донецької області, яка, після захоплення Донецька терористами «ДНР» вже третій рік дислокується у Маріуполі, підбили підсумки роботи у сфері боротьби з корупцією за дев’ять місяців поточного року.


«За цей період, завдяки ефективному процесуальному керівництву органів прокуратури, слідчими підрозділами Національної поліції в Донецькій області закінчено досудове розслідування у 52 кримінальних провадженнях з ознаками корупції. Винними у вчиненні корупційних діянь визнано та засуджено до реальної міри покарання вісім осіб. Важливо зазначити, що цей показник є третім по державі — і це, незважаючи на проведення на нашій території АТО», — підкреслив у своєму виступі під час брифінгу перший заступник прокурора області Олександр Лівочка.


Головні зусилля правоохоронних органів Донеччини акцентовані на виявленні резонансних корупційних злочинів, пов’язаних із привласненням та розтратою державного майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.


У вугільній галузі, яка залишається пріоритетною для регіону, виявлено шість злочинів з ознаками корупції. Так, до Вугледарського міського суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно директора шахти «Південнодонбаська №3 ім. Сургая». Разом із іншими трьома членами організованої злочинної групи у період з лютого по березень поточного року керівник незаконно заволодів вугіллям, що належить ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» вагою 305 тонн на загальну суму 463 тисячі гривень, завдавши матеріальну шкоду вказаному державному підприємству в особливо великих розмірах.


Особлива увага приділялась також припиненню корупційних правопорушень у бюджетній сфері, сфері охорони здоров’я. Серед пріоритетів прокуратури — викриття «нечистих на руку» посадових осіб, насамперед державних службовців.


Так, безпосередньо слідчим управлінням прокуратури Донецької області протягом дев’яти місяців до суду з обвинувальним актом направлено 13 кримінальних проваджень з ознаками корупції. Троє корупціонерів отримали реальні строки покарання. Наприклад, вироком Краматорського міського суду Донецької області заступника начальника слідчого управління фінансових розслідувань Державної податкової інспекції у    м. Краматорську головного управління Міндоходів в Донецькій області визнано винним у отриманні неправомірної вигоди у сумі 300 тисяч гривень та засуджено до восьми років позбавлення волі.


«Завдяки вжитим організаційно-практичним заходам з боку працівників органів регіональної прокуратури Донецької області правоохоронними органами області складено 332 протоколи про скоєння адміністративного правопорушення, пов’язаного із корупцією — і цей показник є кращим у державі», — зазначив начальник відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції облпрокуратури Максим Кальний.
Загалом за дев’ять місяців 2016 року в Донецькій області за скоєння корупційних правопорушень державі реально відшкодовано збитків на суму майже 1 млн. грн. Ще майже на 4 млн. грн. накладено арешт на майно та пред’явлено позовів на суму понад 700 тис. грн.

 

Довідково

На Донеччині за дев’ять місяців 2016 року розглянуто 109 адмінпротоколів, 99 посадовців притягнуто до відповідальності, серед яких: 47 депутатів місцевих та районних рад; 29 посадових осіб органів місцевого самоврядування, п’ять посадовців райдержадміністрацій, два посадовці органів цивільного захисту та Пенсійного фонду України та 12 посадовців юридичних осіб приватного та публічного права.


Леонід ВАСИЛЕНКО (за матеріалами прес-служби прокуратури Донецької області).


Маріуполь
Донецької області.

 

Максим Кальний, Олександр Лівочка під час брифінгу.

 

Фото надане автором.