Розпочалася реставрація старовинного аркового мосту, збудованого в римському стилі з каменю-піщаника. Цій унікальній споруді (на знімку), що в урочищі Стричавський потік (Великоберезнянський район) приблизно 500 років, стверджують в облдержадміністрації. Не виключено, що міст такого типу, зведений з абсолютною інженерною точністю без використання цементу, є єдиним діючим в Україні.

 

Фото
прес-служби ОДА.

 

За словами голови ОДА Геннадія Москаля, шість років тому частина мосту обвалилася, після чого він почав потроху розсипатися. Цього року розпочався ремонт мосту, а прилеглу територію розчистили від чагарників і прибрали від сміття. Ухвалено рішення, що після ремонту на галявині поблизу цієї унікальної споруди буде влаштовано рекреаційний майданчик, де зможуть зупинятися мандрівники.

 

До речі, іноземні туристи -- особливо чеські й словацькі -- полюбляють ходити сюди пішки або ж долати відстані на велосипеді. Відновлення римського мосту, що в самому серці казкової Ужанщини, проводять на спонсорські кошти працівники Ужанського національного парку. Посильну допомогу надають і місцеві меценати.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України