Нині для Луганщини День Соборності України набуває значно більшого значення, ніж це було до початку бойових дій на Донбасі. Бо насамперед це привід залишити зброю, сісти за стіл переговорів, знайти хоча б частку порозуміння, акцентуючи увагу на тому, що не треба знищувати свою державу, не треба вбивати один одного.


Саме таке завдання ставить перед собою акція «Разом — ми сила», яку розпочинають в області до Дня Соборності. Головна її ідея — звернутися до населення Луганщини, що по той бік лінії розмежування, за принципом «рівний — рівному». Тобто до своїх друзів, родичів, знайомих, пославши їм SMS. Зміст такого послання, зрозуміло, буде різний, але головне — він повинен йти від серця, має бути наповнений щирістю і доброзичливістю.

Хтось, певно, не втримається і додасть туги, стверджуючи: «Нам погано без вас, а вам погано без нас. Будьмо разом». Послання пропонується надіслати тому, хто більше вас зрозуміє: жінки — жінкам, студенти — своїм ровесникам. Звичайно, можна було б зробити загальне розсилання таких повідомлень, підключивши «Укртелеком» чи Vodafone. Але ідея саме в тому, щоб такі звернення були адресними. Це не поздоровлення, а саме заклик до своїх братів-земляків, які опинились по той бік, замислитись над тим, що треба зробити, щоб бути разом. Нагадати людям, які через життєві обставини вимушені жити в так званій ОРЛО — на окремій території Луганської області, що вони українці і що Луганщина — це світанок України. Слова українського музиканта Святослава Вакарчука, які він сказав у День Соборності України ще три роки тому для мешканців Луганщини, наразі лунають особливо символічно: «Я б хотів, щоб у цей день ми потягнулись душею один до одного і серцем — до України. Давайте знайдемо слова, які пояснять тим, хто намагається нас розділити лінією розмежування, що ми єдиний народ. І Україна в нас одна».


Щоб залучити до акції якнайбільше населення, в соціальних мережах уже розміщено її бренд: відомий меморіальний символ Луганщини — пам’ятник Трудівнику одягли в українську вишиванку. Користувачі Інтернету дуже активно відгукнулись на цю ідею. До речі, основна ставка зроблена на молодь. Другий рік поспіль до Дня Соборності України управління молоді та спорту Луганської ОДА проводить інтернет-акцію у Фейсбуці під назвою «Символ України біля мене». Долучитися до неї може кожен охочий. Для цього необхідно перейти за посиланням: https://www.facebook.com/events/1671459913154337/ і викласти свій знімок з українським символом або відеозвернення-привітання до Дня Соборності України, обов’язково вказавши хештег #СимволУкраїниБіляМене.


— Минулого року акцію підтримали багато луганчан за межами Луганської області та навіть за межами країни, саме тому ми вирішили провести її і 2017-го, адже де б ми не жили, в якому місті та країні — Україна завжди поруч із нами, — розповіла про акцію заступник начальника управління молоді та спорту ОДА Євгенія Ратіхіна.


Тема примирення та взаєморозуміння між сторонами на рівні населення останнім часом дедалі частіше лунає на території області, підконтрольній українській владі. Причому це не просто слова, а дії. В області починають працювати кілька проектів, спрямованих на встановлення діалогу між мешканцями Луганщини з обох боків лінії розмежування. Насамперед йдеться про забезпечення системного донесення українського контенту до населення так званої сірої зони, де мешкає майже 60 тисяч осіб.


Але початок усій цій роботі дасть акція до Дня Соборності України. На телефон власкора «Голосу України» в Луганській області вже надійшло три SMS: «Возвращаться домой с работы, а не с войны», «Мы должны рожать детей для Украины», «Досить використовувати мову ненависті». Краще не скажеш.

Луганська область.