«Ми вміємо визнавати свої помилки...»


Останнє резонансне рішення Комітету з питань національної безпеки та оборони не є боротьбою проти Надії Савченко. На цьому під час брифінгу наголосив представник комітету Андрій Тетерук («Народний фронт»). Так само, за його словами, під час засідання комітету розглядалося питання про виключення з його лав народних депутатів Сергія Льовочкіна та В’ячеслава Богуслаєва. Адже за весь час роботи комітету Богуслаєв не відвідав жодного засідання, Льовочкін був присутній усього кілька разів. «Ми вміємо визнавати свої помилки і робимо висновки для того, щоб зміцнити роботу комітету і наповнити його склад якісно і патріотично налаштованими народними депутатами. Які вболівають за розвиток національної безпеки та оборони, які все робитимуть для зміцнення авторитету нашої держави і розвиватимуть наші Збройні Сили», — наголосив А. Тетерук.
«Дії решти депутатів, які вболівають за те, щоб вести прямі перемовини з терористами, усунути Росію, як країну-агресора, від відповідальності за військові злочини, матимуть належну оцінку і негайну реакцію нашого комітету», — додав він.


Просять перезавантажити владу в Сєверодонецьку


На цьому під час спільного брифінгу наголосили народний депутат Роман Семенуха («Самопоміч») та голова фракції «Самопоміч» у Сєверодонецькій міській раді Олена Ніжельська.


За словами народного обранця, у місті тривалий час існує конфлікт між міським головою та більшістю у міськраді. «Це місто є надважливим для України. Воно де-факто є адміністративним центром Луганської області і є східним форпостом. Проте тривалий час місто паралізоване», — зауважив Р. Семенуха.


Він нагадав, що у Верховній Раді зареєстровано постанову (реєстр. № 5247) про перевибори Сєверодонецької міської ради. Проте у «Самопомочі» є запитання: чому переобирати збираються лише міську раду? «Нинішній очільник міста свого часу був одним з рушіїв розхитування ситуації у 2014 році. Брав активну участь у проросійських рухах. Ця людина причетна до організації референдуму в Луганській області. Тому ми звертаємося до правоохоронних органів розглянути і притягнути до відповідальності людину, яка має причетність до збройних конфліктів у Сєверодонецьку. Ми вважаємо, що потрібно розглядати не лише питання перевиборів міської ради, а й голови. Інакше це є як намагання створити у раді нову зручну більшість», — сказав він.


У свою чергу О. Ніжельська зауважила, що заручниками протистояння стали 120 тисяч мешканців міста та практично 60 тисяч вимушено переміщених осіб, які проживають у Сєверодонецьку.


«Ця криза триває вже понад рік. Місто, що розташоване за 20 кілометрів від лінії фронту і виконує функції обласного центру, мало би стати взірцем реформ, але замість позитивних змін населення спостерігає за протистоянням», — зауважила вона.


На думку депутата, єдиний вихід із цієї ситуації — повне перезавантаження влади Сєверодонецька. «Потрібно дати шанс громаді міста обрати своїх представників. Йдеться не просто про інші прізвища, а про системні зміни загалом. Місцеве самоврядування має працювати результативно», — переконана О. Ніжельська.