Після низки скарг побутових споживачів у Вінниці на якість блакитного палива, якість газу перевірять у Києві -- у лабораторії ДП "Укрметтестстандарт".

 

-- Перевірка здійснюється з ініціативи ПАТ "Вінницягаз", -- повідомила прес-секретар товариства Оксана Поліщук. -- Вирішили на конкретному прикладі переконати споживачів, що подаємо паливо належної якості. Кажу про це з упевненістю тому, що фальсифікація газу неможлива. Так пояснюють наші фахівці.

 

За словами співрозмовниці, кожен місяць якість газу перевіряють у лабораторії Бердичівського лінійно-виробничого управління ПАТ "Укртрансгаз", що обслуговує газопроводи на Вінниччині. "Середній показник калорійності блакитного палива, що надходить в область побутовим споживачам, становить 8200 кілокалорій за мінімально допустимого показника 7600 кілокалорій, -- зазначає Оксана Поліщук. -- Це головний показник якості. З результатами перевірки кожен може ознайомитися на сайті товариства. Протоколи якості -- у вільному доступі".

 

Споживачі нарікають, що газ погано гріє, горить не блакитним, а червоним полум'ям. "Справді, природний газ під час згорання має блакитне полум'я, -- наголошує начальник служби контролю ПАТ "Вінницягаз" Сергій Капшук. -- Якщо колір інший, то причину слід шукати у плиті, форсунках".

 

Згоду на перевірку газу надала жителька приміського села Вінницькі Хутори Надія Степашко. Відбір газу в її оселі зробив старший науковий співробітник лабораторії ДП "Укметтестстандарт" Роман Тетреннік. Результати перевірки ПАТ "Вінницягаз" оприлюднить на своєму сайті. Окремо отримає їх також Надія Степашко.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України