Одеса 2 травня згадувала тих, хто загинув три роки тому. Жалобні заходи відбувалися на Куликовому полі, на Соборній площі, на перетині вулиць Преображенської та Дерибасівської.


На Преображенській вулиці портрети перших жертв сутички — Ігоря Іванова з «Правого сектору» та Андрія Бірюкова. Портрети, що потопають у квітах, які принесли одесити та жителі міста. На Куликовому полі перед Будинком профспілок установлено металеві щити, біля підніжжя яких портрети загиблих і теж квіти. Будинок дотепер не відремонтовано — на площу дивиться закопчений фасад, у деяких вікнах немає шибок. Тут зібралися родичі загиблих, які прийшли, щоб ушанувати пам’ять близьких. Прохід на площу здійснювався через металодетектори, усі підозрілі предмети вилучали. Понад три тисячі поліцейських, бійців Національної гвардії з Одеси та інших областей України, перебуваючи по периметру площі, стежили за громадським порядком.

 

Одесити покладають квіти на спомин про загиблих під час масових заворушень 2 травня 2014 року на розі вулиць Дерибасівської та Преображенської.

Фото Ніни ЛЯШОНОК (Укрінформ).

Атмосфера на Куликовому Полі, м’яко кажучи, була нервовою — спалахували суперечки серед людей, які звинувачують тих, хто не зміг запобігти трагедії трирічної давнини.


Нагадаємо, що з початку 2017 року у справі «2 травня» працює оновлена слідчо-оперативна група — уже третя, яка розслідує те, що сталося.


Начальник слідчого управління ГУНП в Одеській області Сергій Шайхет поінформував про певні результати. — Допитано понад 70 свідків, призначено 2 додаткові експертизи, одна з них хімічна. Повідомлено про підозру трьом особам, вони оголошені в розшук, — повідомив він на брифінгу.


У «справі 2 травня» одеська поліція розслідує тільки масові заворушення, тоді як справа одеських рятувальників Держслужби з надзвичайних ситуацій перебуває у віданні поліції Києва, а дії одеських правоохоронців вивчає Генеральна прокуратура.


На Куликовому полі за традицією запустили в небо повітряні кулі чорного кольору та білих голубів.


Тим часом провокатори спробували дестабілізувати ситуацію в центральній частині міста — п’ять разів надходили анонімні дзвінки про замінування площі. Поліція оперативно реагувала на всі дзвінки, припиняла доступ людей на Куликове поле і евакуювала тих, хто перебував там.


Не знайшли «бомб» і на території Одеського національного та Одеського національного політехнічного університетів. «Мінерів» розшукують. У разі затримання їм загрожує від двох до шести років.


Тим часом прес-служба СБУ повідомила про затриманих місцевих жителів. «Оперативники СБУ за участю бійців спецпідрозділу «Альфа» затримали в Одесі групу місцевих мешканців, які підозрюються в підготовці терористичних актів, диверсій і провокацій. Затримання відбувалося в рамках проведення заходів щодо недопущення терористичних виявів у першій декаді травня в Одесі.


На Грецькій площі відбувся міжконфесійний поминальний молебень за загиблими, а в кафедральному Спасо-Преображенському соборі — заупокійне богослужіння.


Протягом 2 травня в Одесі було затримано 17 осіб — 14 з них за хуліганство, двоє — за зберігання наркотиків і один — за носіння холодної зброї. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий.

За його інформацією, стосовно затриманих було складено 4 адміністративні протоколи. Двоє із них — з Одеської області, решта — одесити.


Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов повідомив, що до 17 травня силовики в регіоні працюватимуть в посиленому режимі, але це ніяк не позначиться на житті громадян.


З досьє «Голосу України»


Де сьогодні головні підозрювані у трагічних подіях трирічної давнини:


Олексій АЛБУ був другим секретарем Одеського обкому КПУ, депутатом обласної ради, заганяв людей у Будинок профспілок — бореться проти України в лавах «ДНР».


Дмитро ФУЧЕДЖІ, в 2014 році заступник начальника Головного управління МВС України в Одеській області, підозрюється в злочинній бездіяльності під час масових заворушень. Перебуває за кордоном. Слідству його місцезнаходження невідоме, втім, інколи він дає інтерв’ю російським журналістам.


Владимир БОДЕЛАН, в 2014 році начальник Головного управління ДСНС в Одеській області. Підозрюється в тому, що дав наказ не направляти бригаду пожежних для гасіння пожежі в Будинку профспілок. Перебуває за кордоном. Печерський райсуд Києва ухвалив рішення щодо його арешту.


Віталій БУДЬКО (він же Боцман), активіст Куликового Поля. Підозрюється у стрілянині з бойової зброї по проукраїнських демонстрантах на Грецькій площі. Переховується за кордоном. Навесні 2015 року з’явилася інформація, що Боцман перебуває у в’язниці в невизнаному Придністров’ї, після чого його сліди губляться.


Сергій ХОДІЯК, проукраїнський активіст. Підозрюється у стрілянині з мисливської рушниці по проросійських демонстрантах. Живе в Одесі, займається громадською діяльністю. Справу Сергія Ходіяка розглядає Адміністративний суд Одеської області. Останнє засідання у справі повинне було відбутися 19 квітня, але його перенесли через повідомлення про мінування.


Сергій ДОЛЖЕНКОВ (він же Капітан Какао), лідер проросійської «Одеської дружини». Підозрюється в організації нападу на проукраїнську демонстрацію на Грецькій площі. Зараз у слідчому ізоляторі. Його справу розглядає Малиновський районний суд.