Найближчими тижнями на вулицях європейських міст частіше лунатиме українська. У травні розпочинається експедиція до країн ЄС студентів Української Академії Лідерства. Це наймасштабніший проект «народної дипломатії» в історії стосунків із Євросоюзом. 230 учасників із усіх областей та АР Крим вирушать у подорож п’ятьма країнами: Бельгією, Нідерландами, Німеччиною, Францією та Австрією. «Я українець. Я люблю свободу» — такі слова стали гаслом акції.

«Ми плануємо відвідини 25 європейських міст, у яких хочемо через зустрічі з представниками євроінституцій, державної та регіональної влади, дослідницьких та освітніх організацій, громадського сектору, а також через інформаційні акції, флешмоби та контакти зі ЗМІ охопити до 25000 громадян ЄС, які стануть друзями України, дізнавшись про зміни в нашій державі з вуст молодих українців», — зазначив керівник академії Роман Тичківський.

Під час мандрівки студенти вивчатимуть моделі державних інституцій, механізми прийняття рішень та приклади раціональної організації інфраструктури і побуту для подальшого впровадження на батьківщині. Також цікавитимуться, як живуть країни, населені різними етнічними групами, та як європейці долають міграційну кризу. Юні лідери з України напряму спілкуватимуться не лише з ровесниками, а й із іншими мешканцями країн ЄС. Деталі організатори поки тримають у секреті, але натякають, що це буде креативно і видовищно. Зокрема, у Брюсселі учасники експедиції зберуть 250 українців для спільної акції, мета якої — показати єдність та наочно продемонструвати, як українське суспільство долає історичні виклики.

Серед партнерів проекту — дипломатичні представництва країн, до яких плануються мандрівки, Міністерство закордонних справ України, Міністерство молоді і спорту, громадські організації. Газета «Голос України» виступає інформаційним партнером експедиції.

«Це наймасштабніша в історії незалежної України місія культурної дипломатії за кордон», — підкреслив Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні Люк Якобс.

Такі проекти зміцнюють неформальні зв’язки із громадами європейських країн та підвищують авторитет України, вважають організатори.

«Перед впровадженням безвізового режиму з ЄС українцям важливо надати європейській аудиторії можливість відчути країну в новому ракурсі — через спілкування зі студентами зі всіх регіонів України, показати нашу єдність, спільність історії», — переконана віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Ліна КУЩ.

 

ДОВІДКОВО

Українська Академія Лідерства — це програма особистісного та суспільного розвитку, головним елементом якої є 10-місячний формаційний курс для випускників середніх шкіл, що будується на поєднанні елементів фізичного, емоційного та інтелектуального розвитку на основі цінностей та виховання лідерських якостей і навичок. Мета — вплинути на глибинні соціальні процеси в українському суспільстві шляхом формування майбутніх лідерів. Організація має осередки у п’яти містах України: Києві, Львові, Харкові, Полтаві та Миколаєві.