Офіційні урочистості, на яких із кожним роком присутні, на жаль, все менше і менше ветеранів, спогади очевидців про давні історичні події, адже з’являються нові факти раніше невідомих сторінок драматичних подій, молитви за упокій та мир, суперечки і навіть сутички між політичними опонентами, «шоу ряжених» та димові шашки — таким видався день 9 травня — 72-га річниця Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.


У столиці зранку керівництво держави — Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, представники уряду та парламенту разом із двома поколіннями ветеранів — Другої світової війни та АТО — взяли участь в урочистій ході на Алеї Воїнської Слави біля могили Невідомого солдата та поклали квіти до пам’ятника, вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих. Церемонія відбулася традиційно — з військовим оркестром, почесною вартою та салютом.

 

 

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 

 

Під час урочистостей.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.


Потім глава держави прийшов на площу перед Меморіальним комплексом «Національний музей історії України у Другій світовій війні», де також зібралися два покоління ветеранів. Вітаючи з Днем перемоги над нацизмом, Президент наголосив, що внесок Українського народу в перемогу над нацизмом є величезним. «На території нашої країни точилися бої, мільйони наших співвітчизників боролися з ворогом пліч-о-пліч з іншими народами, тож український народ є повноправним учасником перемоги», — сказав Петро Порошенко.


«Звичайно, війна мала планетарний характер. Звичайно, народи колишнього Радянського Союзу воювали разом. Але при всьому цьому війна мала і свій окремий, український вимір, який для нас, українців, беззаперечно — головний», — підкреслив Президент.


Він наголосив, що свято — День Перемоги — є і буде, але ми, українці, більше не станемо відзначати його за московським сценарієм. «Його не можна описати лише двома фарбами, чорною та білою, а інших в радянській та російської палітрі — неначе й нема», — зауважив Президент. Глава держави наголосив, що Україна категорично відкидає спроби Москви використовувати перемогу над нацизмом у Другій світовій війні для задоволення її реваншистських, імперських та експансіоністських потреб. Президент мав на увазі так звану акцію «Безсмертний полк», започатковану в Москві, яку окремі політичні сили намагалися використати у своїх інтересах і в Україні, нагнітаючи протистояння та провокації. А у Москві окрім портретів дідів, загиблих у Другій світовій війні, несли і портрети російських бойовиків, котрих послали вбивати українців на Донбас, але ті загинули, як у відомому вислові «хто з мечем прийде, від меча і загине».


Петро Порошенко назвав акцію «Безсмертний полк» взірцем витонченої політичної спекуляції на почуттях людей. «В Москві придумали її насправді не для того, щоб вшанувати пам’ять захисників, а для того, щоб російській експансії у сусідній країні допомагали не лише живі», — сказав він.


Президент, як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України, також взяв участь у церемонії складання Військової присяги молодим поповненням Окремого полку Президента України та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ. Воїни цих військових частин беруть участь у захисті країни від агресора, понад 400 офіцерів, сержантів та солдатів цих військових підрозділів відзначено державними та відомчими нагородами за мужність, героїзм. Звертаючись до новобранців, глава держави запевнив, що, як і обіцяв, призовники-строковики до бойових операцій не залучаються, а під час призову на військову службу проходять військове навчання.
У рамках відзначення 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дня пам’яті та примирення, що відзначався напередодні, у Києві відкрилося багато виставок та експозицій, зокрема, у Меморіальному комплексі «Національний музей історії України у Другій світовій війні» розгорнуто фотовиставку «Четверте покоління», яка символізує зв’язок декількох поколінь, котрим довелося воювати за свою Батьківщину: адже є родини, в яких воювали і прадід, і дід, а тепер і онук та правнук. В експозиції — 16 фотопортретів молодих українських військових разом із портретами їх рідних, котрі спинили нашесть фашизму. На світлинах — обличчя і ветеранів Червоної армії, і Української Повстанської армії. «Це — ознака примирення героїв, які захищали Україну від нацизму під червоним, синьо-жовтим та червоно-чорним прапорами», — зауважив, відкриваючи експозицію, глава держави. При цьому Петро Порошенко наголосив: «Історія свідчить, що найсильнішими є ті нації, ті народи, які у часи карколомних випробувань здатні відкинути внутрішні чвари й суперечності і об’єднатися». «Тільки разом ми зможемо обстояти нашу незалежність, свободу. І тільки разом ми зможемо перемогти і побудувати державу, яка дасть кожному громадянину гідне життя», — наголосив він. У музеї також відбулася акція «Перша хвилина миру», було відкрито виставку «Український Схід», присвячену героїзму воїнів АТО. Під час відвідин Національного музею історії України у Другій світовій війні Президент висловився за те, щоби нинішня експозиція музею та майбутній Меморіальний комплекс учасникам АТО стали єдиним Меморіалом українських героїв.


Святкування 9 травня на вулицях Києва не оминулося без пристрастей. На Арсенальній площі зранку зібралися люди на акцію «Никто не забыт! Ничто не забыто» із портретами військових часів Другої світової війни, яка мала стати аналогом проросійського «Безсмертного полку». Зібралися переважно люди літнього віку, але серед них було і багато облич, яких можна було побачити і на інших акціях — під Верховною Радою, протестах ошуканих вкладників тощо, а також чоловіків спортивної статури. Тобто «професійних» мітингарів, для яких подібні акції стали способом заробітку. Не обійшлося і без провокацій. Але поліцейські, котрих чергувало чимало, розбороняли і розводили політичних опонентів, пояснюючи, що в Україні заборонено комуністичну символіку. Саме через символіку — георгієвські стрічки чи червоні серпасто-молоткасті стяги, з якими розгулювали деякі мітингувальники, і спалахували сутички, які, щоправда, швидко згасали. З вікон офісу ОУНівців на вулиці Мазепи на голови демонстрантів посипалися димові шашки та кульки з фарбою. Виникала штовханина між націоналістами та прихильниками комуністичної ідеології і в Парку Слави, біля обеліску з Вічним вогнем. Як було повідомлено, це було організовано громадською організацією «Інститут правової політики та соціального захисту», створеною за ініціативи колишнього народного депутата від Партії регіонів Ірини Бережної. Однак ані її, ані інших опозиційних політиків серед мітингувальників помічено не було.


Натомість чинні політики активно коментували День перемоги у соціальних мережах. Зокрема, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбуці: «Сумно, що й досі на історії спекулюють і намагаються розколювати. Велика провина політиків і політиканів всіх мастей і рангів, що цьому підігрують і потворствують, підбурюють і ліцедійствують. Краще б помовчали. Шаную внесок кожного українця, що боровся з фашизмом і комунізмом. Дякуємо цим українцям за мужність. І в той же час так шкода це покоління: воювати з фашизмом, а потім жити в безумній країні, де так мало було свободи. Звільнити, аби потрапити на все життя в табір... Бачити закордон тільки у військовій формі, і ніколи — туристами... Це була їх страшна життєва історія, і вона не повинна впливати на наше сьогодні. Бо наша боротьба за країну і її незалежність, за відновлення її суверенітету і цілісності ще тільки триває. І перемоги ще не видно. Бо щодня гинуть хлопці. Кращі. Сьогодні гинуть, а їх молоді дружини залишаються вдовами. І діти — сиротами. І на цьому фоні лицедійствувати на теми історії — це просто жахливо... І на боротьбі за НАШУ перемогу варто зосередитися, а не ламати списи на тому, що було 70 років тому».