У Полтаві відзначають третю річницю з дня створення найавторитетнішої в обласному центрі волонтерської організації — Полтавського батальйону небайдужих. З цієї нагоди його фундатори — архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ Київського патріархату Федір (Валентин Бубнюк), Наталія Гранчак, Олександра Сиротенко та Наталія Святцева — прозвітували про виконану роботу перед журналістами.

 

Засновники й активісти Полтавського батальйону небайдужих.

 

Однак вражають не лише наведені ними цифри. Адже йдеться про об’єднання справді небайдужих людей, які почали допомагати нашому війську фактично відразу після вторгнення у Крим російських «зелених чоловічків» та появи терористів і загарбників на Донбасі. Штаб-квартирою волонтерів і водночас «перевалочною базою» для продуктів харчування, обладнання, спорядження та іншого скарбу для воїнів став Свято-Успенський кафедральний собор на історичній Івановій горі.

За три роки вони зібрали майже шість мільйонів гривень, які одразу «переплавляли» на квадрокоптер, прилади нічного бачення, біноклі, запчастини до автівок тощо, а також понад 350 тонн «гуманітарки». Тільки минулого року ПБН удалося акумулювати 802 тисячі 541 гривню 21 копійку, 91 євро і 51 долар. При цьому найбільше — майже 329 тис. грн. — виручили під час традиційних ярмарків, які влаштовують постійно.

Сьогодні волонтери розширюють сфери діяльності, залучають нових послідовників своєї справи, передусім молодь. До традиційних кулінарних клопотів, плетіння маскувальних сіток і «кікімор», поїздок у зону АТО до захисників України додалася турбота про реабілітацію тих, хто повертається з фронту. Завдяки волонтерам і релігійній громаді згаданого Свято-Успенського храму в їхньому заміському таборі «Джерело» влітку відпочивали діти фронтовиків і вимушених переселенців. Минулоріч уперше в цій зеленій оазі на березі річки оздоровлювалися й учорашні бійці разом із дружинами та дітьми.

Полтавський батальйон небайдужих подбав і про облаштування приміщення, в якому відкрили центр соціально-психологічної адаптації учасників АТО та членів їхніх сімей. Для нього тут обладнують додаткову дитячу кімнату. Водночас у цій будівлі тепер розміщені ще один штаб і домівка волонтерів, де виготовляють сувеніри та іграшки для продажу в спорудженому ними будиночку Святого Миколая.

Виручені за них кошти також використовують на доброчинність. Адже останнім часом волонтери ПБН почали опікуватися ще й наймолодшими пацієнтами міської дитячої лікарні. Для них придбали діатермокоагулятор, пульсиксометри та інше обладнання, що допомагає виходжувати крихіток із надто малою вагою тіла. Частину того добра показали журналістам під час прес-конференції. Водночас «небайдужі» поділилися планами започаткування та розвитку нових духовно-просвітницьких і культурних проектів. Серед них особливо популярними стали «Бесіди при свічках». Попереду — кілька мистецьких фестивалів. І щоденна невтомна робота, до якої сьогодні долучається майже сотня активістів команди небайдужих.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

Полтава.