Розділити сніданок із журналістами вирішив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв (на знімку). Однак для «перекусончика» з нагоди річниці перебування на посаді обрав не власну домівку, і навіть не службовий кабінет в ОДА. Для зустрічі чиновник чомусь обрав... експозиційну залу художнього музею!

Сюди спеціально привезли столи зі стільцями та білі скатертини. Вишукані страви (без спиртного) на столах розкладали симпатичні офіціантки у краватках. На сніданок пропонували варені яйця, бутербродики на шпажках, солодощі та свіжу полуницю, яку більшість городян дозволити собі ще не може — задорого. Однак ефект від «гастрономічного піару» для голови облдержадміністрації вийшов зовсім інший, ніж очікували. Після перегляду світлин з застілля соціальні мережі просто вибухнули обуренням! Хтось побачив у заході «бенкет під час чуми», хтось вважав недоречним забирати під прийом їжі цілу музейну залу, створюючи незручності екскурсантам, котрі ходять сюди не тарілки спустошувати, а мистецтвом милуватися. І всі без винятку цікавилися: за чиї кошти погуляв держслужбовець?

Пошукати відповіді на ці нескромні запитання вирішив і автор цих рядків — власний кореспондент «Голосу України». Одразу скажу, що запрошення прибути на такий сумнівний сніданок я не прийняв — як відмовилася від халявної їжі від «губера» більшість професійних журналістів (вишукані бутербродики зі смаком наминали переважно всілякі блогери та репортери з провладного пулу). Однак поговорив про поїдання делікатесів «у компанії» картин із директором музею Аліною Доценко.

— Залу на другому поверсі музею під сніданок виділили згідно з договором, укладеним з облдержадміністрацією. Вартість послуги рахували відповідно до кількості відвідувачів. Їх було приблизно тридцять, і за кожного замовник послуги мав заплатити по двадцять гривень, — розповіла Аліна Василівна. — Інтересам відвідувачів сніданок не зашкодив, бо він тривав з дев’ятої до десятої ранку, а екскурсії у нас розпочинаються переважно з одинадцятої години. Що ж до страв, то готували їх не в музеї, а в якомусь кафе, і вже звідти привезли до нас разом зі столами та офіціантами. Хто платив за них — мені невідомо.

Директор департаменту внутрішньої інформаційної політики Херсонської ОДА Ольга Савенко повідомила «Голосу України»: вона жодного стосунку до підготовки сніданку в музеї не має. Натомість Елеонора Гуськова — радник Андрія Гордєєва, котра виконує й обов’язки його речника, — у телефонній розмові заявила, що на харчі та послуги офіціантів бюджетні кошти не витрачалися. Але й голова Херсонської облдержадміністрації за них із власної кишені не платив. «Акцію спонсорувала людина, котра не хоче, щоб інформація про неї озвучувалася», — трохи загадково висловилася Елеонора Гуськова. Мабуть, секрет розкривати рано чи пізно доведеться — не журналістам, то правоохоронцям. Адже після такого резонансу поліція чи СБУ неодмінно перевірятимуть історію зі сніданком у музеї щодо наявності чи відсутності корупційної складової.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото Тетяни БОЙКО.