Найрідніша, найкраща, наймудріша — якими тільки епітетами не обдаровували своїх неньок учасники Всеукраїнського творчого конкурсу «Малюнок, лист, вірш до мами», присвяченого Дню матері, що традиційно відзначається у другу неділю травня. Заключний етап змагань відбувся у Київському палаці дітей та юнацтва. Підбиваючи підсумки конкурсу, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова правління Українсько-турецького центру «Сяйво», який п’ятий рік поспіль разом з Міністерством освіти і науки України виступає організатором заходу, Володимир Сергійчук наголосив, що цьогоріч журі надійшло понад сім тисяч робіт — 2 765 малюнків, стільки само поетичних творів і більш як дві тисячі листів, адресованих мамам, своїм і воїнів АТО.

 

На знімку: професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук і Аніта Гуцуляк, учениця Свеського професійного аграрного ліцею, під час церемонії нагородження переможців конкурсу.

 

— Щороку кількість учасників творчого конкурсу зростає, — каже Володимир Сергійчук. — Та найбільше вражає високий рівень робіт, таланти дітей, які пробують свої сили в літературі та образотворчому мистецтві. Їхні твори не просто художні, майстерно написані, а й, що дуже важливо, патріотичні, пронизані любов’ю до своєї родини, країни, рідної мови.

На поштових штемпелях відправників (свої роботи учасники змагань надсилали поштою) усі регіони України — від берегів Тиси та Західного Бугу до Полтавщини, Слобожанщини і найвіддаленіших сіл Луганщини.

— Дуже багато робіт надійшло зі сходу, де нині йде війна, — продовжує Володимир Сергійчук. — Тож чимало призових місць у різних категоріях і номінаціях, таких як «Моя матуся найкраща у світі», «В традиції краса тисячоліть», «Я і мама», «Щасливе дитинство», посіли саме учні з Донецької та Луганської областей.

— Скажімо, в категорії «Малюнок» (учні 1—4 класів) перше місце присуджено Софійці Хомяковій, учениці другого класу Володимирівської ЗОШ Волноваського району на Донеччині, — додає директор палацу Оксана Добровольська. — Серед учнів 5—8 класів цієї само категорії переможцем стала Ангеліна Хворостян, яка представляє Старобільський районний будинок творчості дітей та юнацтва, що на Луганщині, а серед старшокласників першість виборов Дмитро Редькін, учень Лисичанського професійного ліцею.

Їхні малюнки, як і інших призерів, експонуються на виставці, розгорнутій на першому поверсі палацу. Увагу глядачів привертають і роботи Ірини Бойсин, восьмикласниці Станківської ЗОШ Стрийського району на Львівщині, та Іванни Федорів, шестикласниці з Тисменичанської школи Надвірнянського району, що на Прикарпатті, присвячені мамам воїнів, які захищають Україну на сході.

Чимало учасників конкурсу присвятили їм і свої поетичні твори. Зокрема, дев’ятирічний Володимир Дегерменджи з Міжнародної школи «Меридіан» (Київ), який під час церемонії нагородження переможців читав свої вірші. Відзнаки та призи — почесні грамоти, а також планшети, мобільні телефони і електронні книги — отримали першокласник з Сумської спеціалізованої школи № 29 Андрій Савченко, Катерина Костишин з Тернопільської школи № 7, Станіслав Тюрін з Марганця Дніпропетровської області та ще кількадесят юних художників і літераторів.

Організатори конкурсу повідомили, що твори всіх переможців та призерів ІV і V Всеукраїнського творчого конкурсу, присвяченого мамам, увійдуть до збірки, яка побачить світ напередодні Дня знань.

Світлана ЧОРНА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua