До інформаційного центру Рівненської АЕС завітали члени байкерського клубу міста Ополе Республіки Польща «Harcerskі klub motocyklowy» (на знімку), учасники найбільшої польської національної скаутської організації — Спілки польського харцерства «ZHP», що тісно співпрацює з українським «Пластом» та Організацією українських скаутів.

Подорож майже двадцяти байкерів з Польщі до міста-супутника РАЕС Вараша тривала чотири дні та відбувалася з метою пізнання польсько-української історії.

«Залізні лицарі» з Лодзького та Опольського воєводств вперше приїхали до міста енергетиків, тож екскурсія в інформаційний центр РАЕС «Полісся» стала справжнім відкриттям у світ атомної енергетики для польських гостей. Історичний екскурс до величних подій створення міста-супутника та побуту поліщуків вразив іноземців.

Президент клубу Аркадіуш Шатковський зазначив, що українська гостинність, яку продемонстрували працівники інформаційного центру РАЕС, мотивує приїхати команду мотоциклістів наступного року знову та побачити процеси виробництва електроенергії зсередини: «Ми хотіли побачити те, що раніше об’єднувало наші дві країни, а також пізнати історію перебування на українських землях політичного діяча — першого голови відродженої польської держави Юзефа Пілсудського. Та сьогодні побачили та пізнали набагато більше. Тож ми приємно вражені масштабами застосування мирного атома, а також гостинністю та зеленими пейзажами атомграду».

Юлія КУЛАЄВА,
кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.

Фото Олександри ЮРКОВОЇ.

 

ТИМ ЧАСОМ

Напередодні цієї події було оголошено про презентацію сьогодні в Києві техніко-економічного аналізу проекту будівництва п’ятого енергоблока Рівненської АЕС.

— Сьогодні наш колектив працює над виконанням планових показників з виробництва електричної і теплової енергії, а також над продовженням терміну експлуатації блока № 3 (ВВЕР-1000), — розповідає генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин. — 11 грудня 2017 року після вивантаження ядерного палива на енергоблоці № 3 розпочнемо глобальні роботи з модернізації. Важливим є завершення будівництва та введення в експлуатацію комплексу з переробки радіоактивних відходів. Наразі триває врегулювання всіх процесів у законодавчій сфері.

Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.