На обласній медичній конференції «Лікування та профілактика хвороб системи кровообігу у Рівненській області», що проходила у Рівному в рамках реалізації проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей», керівник групи консультаційної підтримки проекту Сергій Рибачок прозвітував про те, що вже вдалося реалізувати більше половини усіх запланованих у проекті заходів. Закуплено 18 автомобілів – «швидких» для райлікарень області. Вдалося вчасно завершити реконструкцію приміщення під серцево-судинний центр в Рівненській обласній клінічній лікарні. А за кошти Світового банку буде закуплене обладнання для цього центру. Тендерні пропозиції з його закупівлі наразі перебувають на оцінці в столичних консультантів Світового банку.

 

Сергій Рибачок розповів також про найбільшу частину проекту – реконструкцію сільських ФАПів та амбулаторій. За його словами, реконструкція 105 таких об’єктів в області проходитиме в три етапи. Перший – реконструкція ФАПів та амбулаторії у північних районах області, які постраждали від аварії на ЧАЕС.

 

Окремо під час конференції говорили й про впровадження електронного реєстру хворих (над цим працює група консультаційної підтримки проекту) , що дозволить створити єдину базу хворих на серцево-судинні захворювання на Рівненщині. Це значно полегшить роботу лікарів при наданні невідкладної допомоги, адже в ній будуть зберігатися усі необхідні дані. А щоб цей сервіс був доступний у найвіддаленіших районах області, в рамках реалізації проекту планується закупівля понад 300 комп’ютерів, більша частка яких буде передана для лікарів амбулаторій.

 

В цілому ж завдяки роботі консультантів Світового банку вже зараз вдалося зекономити понад 391 тисячу доларів США запланованих проектом витрат. Тож ці кошти планують витратити на облаштування ще одного серцево-судинного центру в місті Сарни. Відповідну пропозицію планують обговорити з представниками керівництва Світового банку під час наступного їхнього приїзду на Рівненщину.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України