Сьогодні розпочалася експедиція студентів Української Академії Лідерства до п'яти країн Європи. Двісті п'ятдесят молодих дівчат і хлопців планують не лише ознайомитися з досвідом державотворення та державного управління сусідів по континенту, а й налагодити прямі контакти із мешканцями Бельгіі, Німеччини, Нідерландів, Австрії та Франції. Про Україну та її мешканців говоритимуть під час організованих зустрічей та просто на вулицях. Мета - збільшити коло друзів нашої країни в Європі та отримати важливий для зростання майбутніх лідерів досвід. Про це йшлося під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі напередодні початку експедиції. Інформаційним партнером акції виступає "Голос України".
Учасники брифінгу, присвяченого старту експедиції.
 
Перші два дні делегація збереться в повному складі у Брюсселі, де відбудуться зустрічі в Європарламенті, Єврокомісії, НАТО. Потім кожен із п'яти осередків УАЛ - Київ, Полтава, Львів, Миколаїв, Харків - відвідуватиме окрему країну та матиме змогу поспілкуватися як із представниками державного та громадського секторів, так і зі звичайними мешканцями. 
 
"Торік перед референдумом у Нідерландах щодо асоціації України в ЄС ми скасували заняття, і 50 студентів поїхали агітувати за нашу країну та розмовляти про неї в найбільш людних містах. Досвід показав, що енергія студентів є настільки великою, що торік нам вдалося перевищити показник - 5 тисяч друзів за 5 днів. Нашим студентам вдалося потрапити до ключових медіа, ключових спільнот. Це був грандіозний досвід. Ті міста, де ми були, проголосували за асоціативну угоду. Ми усвідомили, який шмат інформації ще треба донести, чого там не вистачає", - розповів керівник академії Роман Тичківський. 
 
Із собою молоді українці везуть книжки, буклети та листівки. Усе це допоможе поширити більше достовірної інформації про Україну. «Навіть зараз, через 25 років, люди – принаймні, у Німеччині – не бачать чіткої різниці між різними країнами, що утворилися після розпаду СРСР. Важливо просувати імідж України», – зауважив Вольфганг Біндсейл, постійний представник німецького посла в Україні. «Експедиції на зразок цієї, на мою думку, – чудовий приклад того, як Україна може розповідати про себе. Важко уявити кращих дипломатів для країни, ніж ці яскраві молоді люди. Для нас, у той же час, приємно, що наша країна опиняється на їхньому радарі, – зазначив Люк Якобс, Надзвичайний і Повноважний посол Бельгії в Україні. – Ця співпраця вигідна для обох країн». Посольство Бельгії в Україні стало одним із ключових партнерів експедиції. Вони допомогли вирішити низку організаційних питань та організувати зустрічі для студентів із представниками різних інституцій та університетів.
 
Люк Якобс
 
Партнером проекту є також Western NIS Enterprise Fund. «Академія лідерства – один із наших перших проектів. Ми хочемо допомогти цим дітям розвиватися і стати лідерами країни у майбутньому. Маємо віру у цю молодь і підтримуємо їх в усіх їхніх активних діях», – зазначила Ярослава Джонсон, президент та головний виконавчий директор Western NIS Enterprise Fund, Голова Наглядової Ради Української академії лідерства.
 
Експедиція дуже актуальна у контексті реформи державного управління в Україні, зауважила Ольга Стефанішина, директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. «Інформація, яку отримають студенти, буде безцінною для нас, тому що не завжди державні службовці мають можливість охопити таке широке коло інституцій, міст і держав. Після завершення цієї експедиції ми хотіли б зустрітись зі студентами і обговорити результати, їхні спостереження того, які проблеми є у нас і якої інформації не вистачає, щоб ми могли накопичити пул таких питань і на них реагувати», – пояснила вона.
 
За підсумками поїздки у кожній академії проведуть обговорення за участі представників посольств, щоб проаналізувати отриманий досвід. «Ми сподіваємося, що матимемо змогу зустрітися із представниками уряду і Адміністрації Президента, Верховної Ради, аби поділитися знахідками і запропонувати плани розвитку цієї ініціативи», – додав Роман Тичківський.
 
 
Ярослава Джонсон, Роман Тичківський.
Ліна КУЩ.
 
Фото надані Українським кризовим медіа-центром.