У селищі Млинів на Рівненщині започаткували цікавий краєзнавчо-духовний і водночас спортивно-відпочинковий проект – веломарафон (на знімку). Його потенційний учасник – кожен, хто оволодів їздою на велосипеді й при цьому хоче і прагне спізнати історію та сучасність рідного краю.

 

Перший такий масовий веловиїзд млинівчан проліг із райцентру через села Смордва, Бокійма, Перевередів, Береги. У Смордві, приміром, об’єктом пізнання подорожувальників стали дві давні пам’ятки. Перша – це знак всесвітньовідомої дуги Струве, за якою колись вимірювали параметри Землі. Затим на шляху групи із декількох десятків чоловік постала Смордівська церква, одна з найдавніших на українських теренах, яка бере свій початок з вісімнадцятого століття. А в сусідньому Перевередові зупинку зумовив пам’ятний знак воїнам УПА. Відповідно й ожила оповідь про місцевих оборонців рідної землі.

 

Наступний маршрут для велоподорожувальників, яких намічається суттєве збільшення, планується до пам’ятки природи з найменням «Касень» із її багатьма цікавинками – як ландшафтними, так і закарбованими в легендах та переказах.

 

Євген ЦИМБАЛЮК,
краєзнавець.

Фото автора.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України