У Рівненському краєзнавчому музеї сьогодні, 23 травня, відкривається виставка «Рівне. Стара В’язнична». Це ще одна «сторінка» музейного проекту «Виставка однієї вулиці», започаткованого рівненськими краєзнавцями. «Героями» музейних експозицій вже були старі рівненські вулиці Шевченка, С. Петлюри, 16 Липня.

 

- Вулиця, яка нині носить ім’я Пушкіна, відома з ХІХ ст. як В’язнична, бо саме тоді на східній околиці Рівного була споруджена одна з найвищих будов міста - в’язниця, - розповідає працівниця Рівненського обласного краєзнавчого музею Галина Данильчук. - В’язниця не змінювала свого призначення до середини ХХ ст. Особливо страшні події пов’язані з цією спорудою в період німецької окупації Рівного 1941-1944 рр. та часу розміщення там радянської в’язниці. Тисячі невинних людей зазнали страшних тортур, були жорстоко знищені. Після закриття в’язниці, яка після розбудови міста опинилася практично в його центрі, там обладнали швейну фабрику. Нині ж на місці катівні нові власники розмістили торгово-розважальний центр.

 

В кінці ХІХ ст. поруч з в’язницею почали з’являтись житлові будинки і однією із перших новобудов став досить пристойний 2-поверховий будинок родини Подобедів, який у вже зміненому вигляді зберігся до сьогодні. Нащадок цієї родини – Борис Квашенко був відомим у Рівному лікарем (на виставці експонується великий документальний архів і особисті речі родини Подобедів-Квашенків).

 

- На почату ХХ ст. власник міста князь Любомирський надав великій родині містян Дзіваків ділянки землі на В’язничній вулиці взамін на їх наділи в межах парку. Брати Дзіваки побудували на цій вулиці декілька власних будинків. Це була родина українських патріотів, які зазнали жорстоких репресій від радянської влади у післявоєнні роки, - продовжує Галина Данильчук. - Старожили Рівного пам’ятають, що саме на цій вулиці знаходилась лютеранська церква - кірха, прихожанами якої була німецька громада Рівного. Кірха в радянський час була перетворена на кінотеатр, а нині на її місці споруджена багатоповерхівка. Про лютеранську церкву нагадує меморіальна дошка на новій будові.

 

На виставці зібрані десятки нових цікавих фотографій, документів, а також особисті речі мешканців вулиці. Більшість раритетів експонуються вперше.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України