У Рівному вже звикли до частих «бурштинових» пікетів під стінами Рівненської ОДА. Люди сприймають їх спокійніше, ніж раніше, бо розуміють, що тема незаконного видобутку бурштину буде актуальною для Рівненщини доти, доки у парламенті через відповідний закон не легалізують видобуток «сонячного каменю». У першому читанні такий закон уже ухвалили, але далі — жодного руху вперед, якщо не врахувати того, що у північні райони області, де є поклади бурштину, відрядили додаткові сили правоохоронців для боротьби з незаконним старательством. 

 

Ловлять копачів, скупників, але силові методи бажаного результату не дають: бурштин як копали, так і копають. Одні, щоб ще більше збагатитися, інші — щоб вижити, оскільки знайти роботу на рівненському Поліссі дуже важко. Але найстрашніше те, що за бурштин уже й вбивають...

 


Допоки прийнятий у першому читанні законопроект щодо легалізації видобутку бурштину вилежується у парламенті, ліси від незаконного старательства перетворюються на місячні пейзажі. Ці знімки зарубіжні фотографи зробили у Зарічненському районі (на знімку) під час фотопленеру по рівненському Поліссю. Вони свідчать про масштаби незаконного старательства й екологічної катастрофи, що вже зачепила область (і не лише Рівненську, а й Волинську, Житомирську, де теж є поклади бурштину).


Мешканці населених пунктів Єльне і Томашгород Рокитнівського району біля стін Рівненської ОДА та облради минулої п’ятниці знову нагадали про бурштинову проблему (на знімку). Люди приїхали у Рівне, оскільки, за їх словами, не згодні, аби обласні депутати (саме перед сесією обласної ради, яка має відбутися 2 червня, тривають засідання постійних комісій) погодили надання надр у користування публічному акціонерному товариству «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки бурштину, ділянки «Єльне», що знаходиться у Рокитнівському районі Рівненської області. Люди мотивують своє обурення тим, що це землі заповідника, заказника і приватні. І тут трохи лукавлять, бо самі таки нелегально копають бурштин, а згадана компанія може стати для них конкурентом.

 


І тим не менше, голова постійної комісії з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Валявка сказав, що якщо ПАТ «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» не зможе домовитися з місцевими громадами, укласти з ними інвестиційні угоди, депутати навряд чи позитивно проголосують з цього питання.

Рівне.


Фото автора та з фотопленеру.