Завтра — День Святої Трійці

 

 

Усі християни в передчутті одного з найкрасивіших свят на межі весни і літа — Святої Трійці (а ще Зелена, Клечальна неділя або День сходження Святого Духа). Його відзначають на 50-й день після Великодня і на 10-й день після Вознесіння Господа Ісуса Христа на небеса. Саме з цього дня апостоли, сповнені Святим Духом, почали поширювати віру християнську по всьому світу. У празнику так само переплелися язичницькі традиції (культ рослинності та предків) із християнськими канонами. Три дні напередодні Трійці й три опісля називають у народі Зеленими святами. У сучасному міському просторі про їх наближення нагадують в’язочки запашного татарзілля, букетики з волошок, любистку, полину і м’яти, якими торгують поблизу храмів, біля станцій метро, спонукаючи городян хоча б символічно долучитися до свята. Зелень, особливо освячена в церкві, якою раніше щедро прикрашали домівку, подвір’я, ворота, а також розташовували біля посівів, мала оберегові функції, а тепер сприймається радше як естетичний атрибут, що з’єднує нас із традиціями предків. До слова, напередодні Трійці у церкві відзначають вселенську поминальну суботу.

 

ЗІ СВЯТОГО ПИСЬМА

Ісус говорив апостолам: «Дана Мені всяка влада на небі і на землі. Отже, йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам; і ось Я з вами по всі дні, до кінця віку. Амінь». Євангелія від Матфея 28, 18 — 20


— Сокровенний сенс християнського свята Трійці у відчуванні дії Святого Духа у власному серці, що проявляється у добрих справах, — каже етнопсихолог Галина Бондаренко. — Люди, осяяні Духом, завжди йшли шляхом правди, боронили слабшого і жертвували собою заради захисту Вітчизни, займалися просвітництвом і справами милосердя. Рівень духовності суспільства залежить від кількості таких людей. Події в країні (Революція Гідності, війна) показали міць духовного стрижня українського народу, здатного єднатися в любові до рідної землі, дітей, готового розділити страждання ближнього, рятувати, допомагати. Діяльність нинішніх волонтерських об’єднань, благодійних фондів, громадських рухів та приватних ініціатив із надання допомоги армії, пораненим, сиротам, хворим, переселенцям засвідчує духовний вимір сучасного українського суспільства, гарантуючи його майбутнє.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.