Травневі рахунки за централізоване постачання холодної води і водовідведення рівняни отримали з додатком. Лише уважно розглянувши цифри в рахунках, багатьом стало зрозуміло його призначення: він замість «корвалолу» чи інших серцевих пігулок мав пом’якшити сприйняття чергового удару по гаманцю громадян. Адже тарифи у травні зросли порівняно з квітневими. Так, якщо мешканець, який проживає у квартирі без лічильника, у квітні за холодну воду сплачував 52 гривні 76 копійок, за водовідведення — 39 гривень 73 копійки, то у травні — відповідно вже 57 та 45 гривень. Щоправда, і норми споживання на людину дещо зросли: з 6,45 кубометра до 6,665.
У додатку до рахунка обласне комунальне підприємство «Рівнеоблводоканал» відзвітувало, як із жовтня 2016-го тричі змінювалися тарифи на його послуги, допоки дійшли до 8 гривні 76 копійок за кубометр води та 7 гривень 8 копійок за водовідведення. Не забули розписати у додатку і складові, враховані при встановленні нового тарифу. Левова частка коштів — 37,5 відсотка — йдуть на оплату праці (з відрахуваннями), 35,5 — за електроенергію, 4,3 — на виконання інвестиційної програми, 0,6 — на реагенти, 3,9 відсотка —  на ремонти (матеріали) зовнішніх мереж тощо. Щодо ремонтів мереж, то це мізер, якщо врахувати, що, за даними «Рівнеоблводоканалу», з існуючих 726,6 кілометра водогонів 113,8 кілометра віднесені до ветхих; із майже 275 кілометрів каналізаційних мереж заміни потребують 67,8 кілометра. Тож, переконує рівнян постачальник послуг, гроші вкладати є у що.
Але найбільшу кількість дзвінків рівнян до корпункту «Голосу України» на Рівненщині викликали інші дані з уже згаданого додатку до рахунка «Рівнеоблводоканалу», де наводяться тарифи на водопостачання та водовідведення в інших європейських країнах, пораховані за курсом НБУ на 1 січня 2017 року, коли 1 євро прирівнювали до 28,4 гривні. Таким чином постачальник втішав мешканців Рівного, що європейці платять набагато більше (у гривнях за кубометр), ніж ми: у Греції — 28,1, Болгарії — 26,72, Литві — 48,03, Польщі — 32,63, Румунії — 45,48.
На це рівняни відреагували так:
Василь ЛЕВЧУК, водій-далекобійник:
— Буваю в європейських країнах. Воду там економлять, бо дорога. Та й у нас витрачають ощадливо, бо кому хочеться платити більше. Але «Рівнеоблводоканал» не написав у додатку до рахунка про те, скільки отримують європейці і яка частка з їх сімейного бюджету йде на оплату комунальних послуг. Україна, на жаль, Європу доганяє по тарифах, а не по пенсіях і зарплатах.
Олена ДАНИЛЬЧУК, продавчиня:
— Якби не субсидії, моя малозабезпечена сім’я пішла б з торбою по світу побиратися через високі ціни на комунальні послуги. Але хай краще нам зроблять достойні європейські зарплати, якщо вже рівняємось на ЄС, щоб ми могли самі оплатити послуги, ніж вдаватися до субсидій. Субсидії, на мою думку, принижують людську гідність, бо нагадують кожному з нас, що ми — злидні. А чергове підняття тарифів не схвалюю.
Любов ПАНФІЛОВА, пенсіонерка:
— У додатку пишуть про європейські тарифи. Я маю знайому у Польщі. Пані Антоніна отримує 396 доларів пенсії, а я при стажі більше 35 років — 54 долари (1400 гривень). І навіть при наявності субсидії (до речі, за травень вони ще не нараховані, у рахунках не вказані) мої статки не йдуть ні в яке порівняння із статками моєї польської знайомої-пенсіонерки. Тож у додатку варто було б написати і про середню пенсію та зарплати в країнах ЄС, щоб ми могли порівняти, яку частку із сімейного бюджету за згадану послугу сплачують європейці, а яку ми.