Перший на Вінниччині Центр безпеки громадян створено у селі Жданівка Хмільницького району за кошти однойменної об’єднаної територіальної громади (ОТГ).
За словами керівника Жданівської ОТГ Станіслави Ядвіжиної, під одним дахом об’єднали три структури — пожежну частину, поліцейську дільницю, невдовзі до них долучаться медики пункту швидкої допомоги. Обслуговуватимуть мешканців шести населених пунктів, що входять до складу об’єднаної громади. Для цього кожна названа одиниця має у своєму розпорядженні транспортний засіб. Найбільш чисельною є пожежна команда, що нараховує дев’ять осіб. «В екстрених ситуаціях люди чекають на допомогу і пожежних, і поліцейських, і медиків, — наголошує керівник громади. — Перебування в одному приміщенні сприятиме їхнім тіснішим контактам».
На ремонт й обладнання будівлі Центру громада витратила понад два мільйони гривень. Присутній на урочистостях із нагоди відкриття заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій генерал-майор Руслан Білошицький вручив керівнику громади Станіславі Ядвіжиній сертифікат на пожежний автомобіль. Вогнеборці отримали у подарунок захисні шоломи, пожежні рукави, радіостанції, спеціальне обмундирування, а також мікрохвильову піч. Фінансову підтримку на придбання меблів, інвентарю, виконання робіт з благоустрою території надало громаді місцеве ТОВ «Хмільницьке», яке очолює генеральний директор депутат Вінницької обласної ради Євгеній Звєрков.
Завершують облаштування Центрів безпеки громадян у селі Якушинці Вінницького району та Маньківка Бершадського. Надалі такі структури плановано створити у кожній з нині діючих 24 об’єднаних територіальних громад краю. Їх керівників запросили у Жданівку, щоб вочевидь мали можливість переконатися, яким чином ОТГ захищатиме життя і опікуватиметься здоров’ям своїх громадян у непростих ситуаціях.