«Центр дослідження і відродження Волині» у місті Радивилів на Рівненщині, який уже майже десять років активно відновлює зразки українського старовинного одягу, виступив з цікавою пропозицією — запровадити в Україні День традиційного автентичного костюма.

«...Піднявши популярність вишиванок, повернувшись до автентики, ми отримали хороше підґрунтя для розвитку вищого етапу з відродження багатства і різноманіття нашого національного костюма, — зазначають радивилівці у своєму зверненні. — Країни, які мають багату історію (Шотландія, Ірландія), поступово повертають його в широкий культурний обіг. Саме тому «Центр дослідження і відродження Волині» ініціює проведення загальноукраїнського свята — Дня традиційного автентичного костюма».
Наскільки ця ініціатива стане животворною, покаже час. Але вже тепер її прихильники стверджують, що таке свято потрібне і для суспільства, нації, і для розуміння та пізнання нашого родовідного коріння.

На знімку: радивилівські ткалі Мар’яна Олійник та Наталія Пуха (праворуч) представляють шанувальникам давнього українського побуту серпанковий костюм, виготовлений власноруч.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.