Незважаючи на блокування українських медіаресурсів і тотальне стеження, кримчани пишуть і телефонують до українських журналістів. А отже -знаходять доступ до українських ЗМІ. Про це розповідає ведучий програм проекту Крим. Реалії на «Радіо Свобода» Сергій Мокрушин.


«Дуже приємно, коли ти сидиш у студії, в радіоефірі, а тобі пишуть там: «Доброе утро! Это Бахчисарай!» або «Доброе утро! Это Севастополь!» Це означає, що люди нам довіряють, що люди, незважаючи на все, слухають нас, читають. Це дуже приємно, що ми тут — на материковій частині України — зберігаємо свою професію, ми залишаємося кримськими журналістами, яким люди довіряють більше, ніж тим, хто лишився там...» — каже журналіст.


Сам він уже 2,5 року не був удома в рідній Керчі. Але зауважує: робота тут якраз і спрямована на те, аби Крим залишався хоч трішки українським.


У Криму в Сергія Мокрушина лишилася вся родина. Як і більшості людей, їм нікуди було виїжджати, бо там лишалося все: житло, речі, усе життя. Із рідними Сергій спілкується телефоном. Але про політику не говорять.
— Взагалі я сюди переїхав, щоб повернутися назад, — зауважує журналіст.


І хоч психологічно це важко, продовжує висвітлювати кримську тематику.


Поділився: на півострові журналістика як професія знищена. ЗМІ, які погодилися працювати там, займаються обслуговуванням влади. Можливо, саме тому українським ЗМІ треба приділяти кримській тематиці якомога більше уваги, бо для тих кримчан, які змушені жити в окупації, часто саме «материкові» медіа — єдине джерело правдивої інформації.


— Так, для нас пріоритетом є війна на Донбасі, але ж не варто забувати, що ця війна почалася з окупації півострова. Крим теж наш, він завжди був наш і далі має бути нашим. Від цього відходити не треба, — наголошує Сергій Мокрушин.


З доступом до українських медіа на півострові ситуація непроста. Спроби заблокувати інтернет-видання були першими, що продемонструвала окупаційна влада. І якщо в Росії це відбувається принаймні через якісь судові рішення, то у Криму — просто так, за внутрішніми вказівками.


Саме з радіожурналістики Сергій Мокрушин починав свою журналістську кар’єру. До неї і повернувся. Але вже не в Криму, а в Києві.


Присутність українського радіо на півострові вважає перемогою.


— Зрозумів, що це успіх, коли в Криму здійнявся галас: що це таке, ми слухаємо українське радіо?! Хоча федеральні канали взагалі заперечували, що Україна веде мовлення на Крим. Люди слухають нас на середніх хвилях, а на півночі Криму мовимо в ФМ-діапазоні. І це теж дуже добре.


«Тут, на материку, сформований ще один Крим. Бо є дуже багато людей, які не кинули займатися своєю справою. Наприклад, театр «Карман» (режисер Галина Джикаєва) перебрався до Києва. Зараз вони називаються PostPlayТеатр. Ми туди ходимо. Тут є рок-музиканти з Криму, які дають концерти, віртуально відновлено відомий сімферопольський рок-клуб «Два капітани», котрий нині називається «Три капітани». У рамках цього клубу відбуваються концерти. У Києві не проблема скуштувати страви кримськотатарської кухні. Тут, на материку, створено ще один Крим. І ми точно знаємо, що робитимемо, коли повернемося додому...».