Понад 240 років проживає в Україні болгарська спільнота — в мирі і злагоді поруч з українцями та іншими численними національними меншинами. Вона є однією з найбільших національних об’єднань України.

Тим вагоміший той факт, що представники етнічних болгар беруть активну участь уполітичному і суспільному житті Української держави, в вирішенні проблем, які на сьогодні є надзвичайно актуальними і для українських болгар, і для українців, і для всіх громадян України — представників інших національностей.

 

Члени болгарської делегації біля пам’ятного знака, встановленого на околиці Вільшанки на честь заснування 1774 року болгарських поселень.

Фото надано автором.

Болгари України — невід’ємна складова частина українського народу, таланти, знання та енергія якої щедро додаються до розбудови незалежної, соборної України.


Роки незалежності України підтверджують, що її політична і соціальна стабільність можлива за умов гармонічних міжнаціональних відносин. Усе це переконливо стверджує — демократичною і справді незалежною Україна буде лише тоді, коли будуть всебічно задоволені духовні і культурні потреби усіх етносів, що проживають в Україні, зокрема, болгар. Від цього залежить її добробут, внутрішній спокій, міжнародний авторитет, а найголовніше — сам факт її існування.


Одне з важливих місць посідає болгарська національна спільнота і в багатоетнічному складі населення Вільшанського району. Вільшанське районне товариство болгар («Алфатар», голова Анатолій Нєстєров) утворене на Кіровоградщині одним із перших. В 2014 році з’явилось окреме відділення Асамблеї болгар України. В 2015 році за сприяння голови Асамблеї болгар в Україні Д. Костової відкрився Центр українсько-болгарської дружби, до складу якого ввійшло ще одне об’єднання болгар.


У квітні 2017 року на Вільшанщині побувала делегація з Болгарії, до складу якої ввійшли сільські голови Іванка Славова (Ветрен), Павліна Романова (Смілець), Георгі Іванов (Среберна), Костадин Іванов (Бабук), Добрі Манчев (Войново), а також мер громади Кайнарджа Любен Сівев, секретар громади Алфатар Стефка Жекова, історики-краєзнавці Дафинка Станева і Михаїл Гавазов та журналіст, голова громадської організації «Бъдеще 2008» Івайло Ангелов.


Гості з прабатьківщини вільшанських болгар приїхали в Україну, щоб поділитися досвідом розвитку своїх сіл і територіальних громад, що неабияк на часі українцям сьогодні, коли в країні розпочата реформа децентралізації влади. Гості побували в селах Добре, Станкувате. У Вільшанці відбувся святковий концерт, де можна було насолодитися виступами на болгарській та українській мовах.


Гості переконалися, що на Вільшанщині, в т. ч. — в школах та ПНЗ району, ведеться активна просвітницька робота щодо збереження історичної та культурної спадщини болгарського народу.


У Центрі українсько-болгарської дружби діє власна бібліотека, яка постійно поповнюється новими книжками та періодикою. Діяльність центру сприяє вивченню болгарської мови, літератури, історії та культури, що є виразом традиційних наукових і культурних зв’язків між Україною та Болгарією і сприяє їхньому поглибленню та розширенню. Цьогоріч Міністерством освіти і науки Республіки Болгарія спільно з Асамблеєю болгар України ухвалена часткова фінансова підтримка недільної болгарської школи. А у вересні поточного року до Вільшанського району завітав голова болгарської фундації «Болгари за кордоном» Івайло Ангелов, який привіз для навчання болгарської грамоти підручники.


Болгарська спільнота Вільшанщини продовжує розширювати свої напрацювання. Крім освітнього напрямку, активніше налагоджується співпраця щодо запровадження інвестиційних проектів, розвитку бізнесу, в культурній, туристичній та інших сферах життєдіяльності. Обмін досвідом, безперечно, сприятиме розвиткові наших країн.