Шановний Володимире Борисовичу!

Українська журналістська спільнота стурбована негативним впливом на ринок преси, який спричинено діяльністю нового керівництва державного підприємства — публічного акціонерного товариства «Укрпошта». А тому немає іншого виходу, як у черговий раз звернути вашу увагу на те, як сьогодні знищують періодичну пресу «реформами» від «Укрпошти».
 
Про діяльність нової команди, що очолила державне підприємство, по суті, єдиного національного оператора поштового зв’язку, який отримав розгалужену систему розповсюдження періодики в Україні, писали різні засоби масової інформації. Проте ці публікації та звернення поштарів до керівництва держави залишилися поза уваги, зокрема, уряду країни.
 
Діяльність команди пана І. Смілянського (в. о. генерального директора «Укрпошти») призведе до знищення української друкованої періодики, що є неприпустимо з урахуванням військової агресії проти України, вірусними атаками, відсутністю розгалуженої інтернет-мережі в сільській місцевості та інших соціально-економічних та політичних обставин.
 
Вважаємо неприпустимим наявність таких дій «Укрпошти», як систематичні, необґрунтовані та незрозумілі громадськості підвищення тарифів на послуги з оформлення та доставки друкованих ЗМІ, невиконання договірних умов стосовно розрахунків з видавцями (редакціями), створення недолугої системи доставки періодики, відсутність ефективної логістики, що призводять до несвоєчасного постачання читачам газет та журналів, «оптимізації діяльності» (читай — ліквідація поштових відділень, безпідставне скорочення працівників пошти, відповідальних за передплату, листонош), котра призвела до фактичного знищення щоденних газет, які доставляють в окремі місця раз на тиждень, необґрунтованої та незбалансованої (порівняно з рядовими працівниками) системи заробітної плати керівного складу «Укрпошти».
 
Хоча не можна не зазначити, що до прибуття в «Укрпошту» нової команди це підприємство завжди було прибутковим. З появою нового керівництва «Укрпошта» показала за 2016 рік збитковість.
 
ДОВІДКОВО
 
Зі звітів про фінансові результати Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» за 2011—2016 рр.
Фінансовий результат до оподаткування:
 
2011 — прибуток 27 млн. грн.
2012 — прибуток 61 млн. грн.
2013 — прибуток 57 млн. грн.
2014 — прибуток 15 млн. грн.
2015 — прибуток 53 млн. грн.
2016 — збиток 188 млн. грн.
 
На нашу думку, уся «реформа» нових очільників підприємства звелася до скорочення штату, продажу майна, яке нібито непотрібне підприємству, підвищення тарифів на свої послуги і заробітної плати керівництва. При цьому підвищення тарифів «Укрпошти» не закінчилося — у планах чергове підняття поштових цін з 1 січня наступного року.
 
Достатньо зазначити, що тарифи «Укрпошти» на доставку та оформлення передплати вважаємо досі необґрунтованими, наприклад, чому за оформлення передплати на періодику, яке відбувається лише раз і може здійснюватися на різний період (від одного до дванадцяти місяців), споживач має платити різний тариф — що більший період передплати, то більша ціна? Чому підвищення не відбувається лише на рівень інфляції, а на значно більший відсоток? І таких «чому» в діяльності «Укрпошти» дуже багато.
 
У зв’язку з цим просимо зупинити зростання тарифів на послуги «Укрпошти» в частині оформлення та доставки друкованих засобів масової інформації, заплановане на 1 січня наступного року, створити робочу групу з представників Національної спілки журналістів України, інших громадських об’єднань, друкованих засобів масової інформації, профільних органів державної виконавчої влади, яка б здійснила перевірку обґрунтованості запропонованих тарифів «Укрпошти», провела аудит діяльності керівництва «Укрпошти», напрацювала пропозиції щодо збереження та розвитку мережі «Укрпошти» та вітчизняних періодичних друкованих видань.
 
Вважаємо, що вирішення цих та інших наболілих питань неможливо без особистої зустрічі нашої ініціативної групи з вами, шановний Володимире Борисовичу.
 
Заздалегідь вдячні, з повагою 
 
Голова Української гільдії головних редакторів (керівників) засобів масової інформації В. Адаменко.
 
Голова Київської обласної організації Національної спілки журналістів України М. Сорока.
 
Головний редактор газети «Україна молода» М. Дорошенко.
 
Головний редактор газети «Факти та коментарі» О. Швець.
 
Головний редактор газети «Голос України» А. Горлов.