Представники Рівненської АЕС узяли участь у XV міжнародному форумі «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє», де презентовано здобутки національних компаній. Учасниками заходу стали понад двісті підприємств, серед яких 28 іноземних компаній з десяти країн.
Рівненська АЕС із іншими відокремленими підрозділами НАЕК «Енергоатом» представляла атомно-енергетичну галузь України. Під час роботи галузевої експозиції «ПЕК України» працівники управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС ознайомили відвідувачів форуму з роботою атомної станції, а також популяризували атомну енергетику серед студентів профільних навчальних закладів.
Окрему увагу було приділено питанням продовження ресурсу енергоблоків українських АЕС, перевагам і викликам для впровадження реакторів малої потужності SMR в Україні з метою заміни потужностей виробництва, що передбачено нещодавно затвердженою урядом України Енергетичною стратегією до 2035 року. Адже в період з 2030-го по 2040 рік закінчиться продовжений термін експлуатації 12 енергоблоків, які необхідно замінити новими та які будуть здатні працювати в маневровому режимі. У рамках цього «Енергоатом» вивчає можливість заміни в майбутньому діючих енергоблоків АЕС потужністю 440 або 1000 МВт після виведення їх з експлуатації на малі модульні реактори малої потужності. Для впровадження новітніх технологій розглядається і майданчик Рівненської АЕС.
Як зауважив генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, будівництво модульних реакторів — це дуже перспективний проект: «На РАЕС є можливість будувати не один SMR, а чотири підряд, тому що вони між собою дуже добре поєднуються. Я позитивно ставлюсь до потенційної ідеї реалізувати такий пілотний проект саме на майданчику Рівненської АЕС, адже ці реактори маневрені, зі строком експлуатації до ста років, доволі дешеві порівняно з реакторами високої потужності, можуть споруджуватися на невеликих площах, навіть на території вже діючих АЕС. Також ці реактори мають підвищений рівень безпеки за рахунок того, що на них застосовуються пасивні системи безпеки».

Вікторія ЛЕОНОВА,
керівник прес-центру Рівненської АЕС.