Дитячий садок у селі Бистричі, що в Березнівському районі на Рівненщині, нагріватиме воду енергією сонця. Це, а також інші енергозберігаючі заходи дали змогу скоротити споживання природного газу майже удвічі.
А все тому, що директор садка Лариса Жук наважилася долучитись до Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3». Самотужки підготували всі документи, щоб утеплити фасад закладу. Проект передбачає найбільший внесок від грантодавця 10 тисяч доларів. Проблем із співфінансуванням з обласного та районного бюджетів не виникало, а от переконати всіх односельчан долучитися до справи було нелегко. А без цього не змогли б реалізувати проект.
«Доводилося розповідати, переконувати людей. Зрештою, все село взяло участь — хто по гривні, хто по десять, хто по сто. Були й такі, котрі підозрювали: а що, як зібрані гривні потраплять у чиюсь кишеню, — розповідає Лариса Жук. — Тому за процесом утеплення фасаду стежила вся громада. Зрештою, переконалися, що кожна копійка пішла на благо — в садочку одразу стало тепліше. Загалом на проект спрямовано понад 431 тисячу гривень».
Але ще протікав дах. Тому одразу ж взялися писати наступний проект про впровадження енергозберігаючих заходів шляхом реконструкції покрівлі. Тож влітку цього року ДНЗ с. Бистричі покрили новою черепицею, а головне — встановили всесезонну систему для підігріву води сонячними колекторами (вакуумного типу) на 150 літрів. Ця система забезпечує повністю гарячою водою влітку та в міжсезоння, а в зимовий період передбачено комбіновану систему з паралельним електричним підігрівом. За рахунок встановлення сонячного колектора потребами гарячої води повністю забезпечені дві групи дошкільного навчального закладу, в яких навчається 60 діток.
Попередня вартість робіт з реконструкції покрівлі становила 471,6 тисячі гривень. Але завдяки тендерам зекономили 125 тисяч гривень, які спрямують на інші потреби закладу.
«Дитячий садок у селі Бистричі один із перших серед бюджетних установ Березнівського району, де встановили сонячні колектори. Але не менш важливим є те, що громада згуртувалася заради спільної справи. Розумію, наскільки складно було переконати кожного зробити внесок, подолати недовіру, лінь та байдужість. Але вони змогли і тепер є взірцем для інших громад бути активними та ініціативними», — сказав голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, який побував у бистрицькому дитсадку.