Чоловік спорудив на своєму обійсті міні-електростанцію із 108 сонячних батарей. Вони — на покрівлі дому, веранди, господарської будівлі. У хмарний день батареї виробляють 5 кіловат електроенергії, а в сонячний — до 75 кіловат, тоді як на потреби господарства вистачає 3,5 кіловата. Залишок енергії, уклавши угоду з «Рівнеобленерго», продає. За рік планує виручити майже 150 тисяч гривень.

На колажі: Василь Власюк уже третій місяць отримує енергію зі своєї домашньої сонячної електростанції.

— Ці кошти підуть на погашення банківської позики у майже 800 тисяч гривень, взятої на створення міні-електростанції, яка загалом коштувала мені понад мільйон гривень, — каже Василь Власюк. — Зрештою, саме з інформації, що один із державних банків дає кредити на встановлення домашніх електростанції, й почався цей проект. Вивчаючи пропозиції на «енергосонячному ринку», Василь Власюк зробив ставку на батареї німецького виробництва, які вважаються чи не найдобротнішими. Крім цих панелей, він також замовив відповідні монтажні роботи та встановив спеціальний лічильник на «зелений тариф».
Щодо монтажу, приміром, то тут врахували й відповідний кут направлення на сонце. Цікаво, що цей кут для різних регіонів різний. Так, приміром, для Рівненщини він становить 34—35 градусів на південь, що й відповідало для Власюкового будинку. А от господарські будівлі, які «дивляться» на захід, довелося «підкоригувати».
Про усі ці нюанси дубенчанин повідомляє відверто, навіть цілеспрямовано, бо вірить, що таку будинкову сонячну електростанцію (до речі, одну з перших на Рівненщині) спробує звести й хтось інший. Відтак має також враховувати все, аби мати від проекту максимум ефекту.
Загалом такі сонячні енергосистеми, найбільш екологічні та безпечні, окупаються протягом 7—8 років. На такий період налаштований і Василь Власюк. Каже, на той час він вийде на пенсію і завдяки продажу електроенергії матиме власний «пенсійний фонд».

Євген ЦИМБАЛЮК.
Колаж автора.

Млинів Рівненської області.