Щоб діти народжувалися здоровими

Рівненщина ініціює прийняття загальнодержавної програми з фортифікації борошна фолієвою кислотою. Цю ідею підкріпили рішенням сесії Рівненської обласної ради.
Річ у тім, що за останніми дослідженнями науковців частота вроджених вад невральної трубки (ВНТ) на рівненському Поліссі становить 21—25 випадків на 10 тисяч новонароджених дітей, а в неполіській частині області —  14—18. Вади невральної трубки виникають на ранніх етапах внутрішньоутробного розвитку дитини через нестачу фолієвої кислоти, а їх виявами є аномалії головного та спинного мозку, черепа і хребта.
Думку, що з цією проблемою варто боротися на державному рівні, підтверджує почесний професор медичної генетики із США Володимир Вертелецький, який є директором міжнародного благодійного фонду «ОМНІ — мережа для дітей» та займається програмами розвитку дітей і запобігання вродженим вадам.
«Наша організація і я особисто зосередили свої зусилля на запобіганні вродженим мультиформаціям, серед яких спинномозкова кила і подібні до неї аномалії. Наша команда привернула увагу українського і міжнародного суспільства, що частоти ВНТ в Україні є найвищими в Європі», — зазначив Володимир Вертелецький.
Зниження вад невральної трубки можна досягти запровадженням програми фортифікації борошна фолієвою кислотою. Світовий досвід таких програм доводить, що фолієва кислота зможе запобігти 75 відсоткам вад невральної трубки.

Презентували проект майбутнього спорткомплексу

Проект першої черги масштабного спорткомплексу презентував голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко разом із проектантами.
«Під спорткомплекс виділено земельну ділянку по вулиці Макарова. Цьогоріч з обласного бюджету спрямовано 1,5 мільйона гривень на проектно-кошторисну документацію. Проектна організація успішно розробила проект, який презентуємо громадськості. Це дає нам можливість почати працювати над фінансуванням та початком будівництва об’єкта», — каже Олексій Муляренко.
Перша черга спорткомплексу передбачає будівництво універсального спортзалу для ігрових видів спорту з трибунами на три тисячі місць та з можливістю проведення змагань міжнародного рівня. За потреби зала трансформуватиметься в концертний та виставковий зал.
Об’єкт розрахований на повноцінний тренувальний процес, для чого будуть зали — тренажерний і для розминки, а також гардеробні для спортсменів і суддів. Заплановані приміщення для медперсоналу, реабілітації спортсменів (сауна, басейн), громадського харчування. Будівля матиме повний комплекс інженерного забезпечення і весь необхідний нормативний набір заходів з пожежної безпеки, енергозбереження.
Наступні черги спорткомплексу передбачають плавальний 50-метровий басейн, відкриті поля і майданчики для різних видів спорту, готель для учасників змагань. Будівництво універсального спортзалу оцінюють у 310 мільйонів гривень, його реалізація передбачена більш як за два роки.
Планують залучати різні джерела фінансування — державне, обласне, міське, а також приватних інвесторів для розбудови розважальної та спортивної інфраструктури комплексу. У майбутньому спорткомплекс може стати центром підготовки олімпійського резерву. 

Тетяна ПАНАСЮК, Олександра ЮРКОВА.