На Закарпатті з приходом тепла зростає чимало видів ранньоквітучих рослин, багато з них занесені до Червоної книги України. І щойно починає сповзати сніг, як настає час квіткових браконьєрів. Продавці червонокнижних весняних квітів з’являються на ринках та перехрестях вулиць.

«Якщо не запобігати таким діям, то первоцвіти можуть взагалі зникнути. Шкода від зривання завдається непоправна, адже порушується процес розмноження рослини. Без квітки не сформується насіння, і до наступної весни вона загине», — попереджають екологи.

Згідно із законодавством ті, хто торгує червонокнижними рослинами, повинні сплатити штраф за кожну вилучену квітку. Крім того, за порушення вимог природоохоронного законодавства передбачена відповідальність. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, передбачено стягування штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією рослин. За збір рідкісних першоцвітів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду передбачене накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин. Департамент екології та природних ресурсів ОДА закликає не збирати ранньоквітучі рослини: «Пам’ятаймо: збираючи, ми губимо їх, купуючи, допомагаємо губити!».

Закарпатська область.

Фото надане прес-службою ОДА.