Подібні музичні акції мають згуртувати і будити поклик до добра, істини

9 лютого у шахтарській столиці пройшла музична акція громадських активістів, які підтримують Євромайдан. У центрі міста поставили піаніно, укутане прапорами України та рушниками, і будь-хто міг зіграти на ньому. Біля інструменту зібралося близько сотні людей, концерт тривав годину.

Організатор акції, кореспондент «Газети по-українськи» Тетяна Заровна розповідає: «Ідея називається «Піаніно для України», подібні акції проходять у різних містах, так учасники Євромайданів країни поширюють свої благородні ідеї. Ми — за розв’язання проблем нашого суспільства шляхом просвітництва, і на цьому заході показуємо: ми — не екстремісти, ми просто любимо Україну. Рада, що моє піаніно знадобилося — так довго стояло без використання!».

Акція проходила без гасел, плакатів та партійних символік, активістам ніхто не заважав, послухати музику зупинялись літні люди, родини з маленькими дітьми. Донеччанин Олександр Данилов каже: «Такі концерти надихають, мені приємно бути тут, бачити культурних людей».

Журналіст Марія Бритченко на акції виконувала власні композиції. «Усі зіграні твори написані до 2000 року — хотіла вступати вчитися на композитора, але так склалося, що пішла в журналістику та політику. Музика, мистецтво взагалі — те, що доходить одразу до душі. Подібні акції мають будити у людях поклик до добра, істини. Що більше дітей знатиме музику, то легше буде збудувати духовну мирну Україну», — впевнена Марія Бритченко.

Марія ПРОКОПЕНКО.

Донецьк.

Фото автора.

***

Луганськ також долучився до загальнонаціональної акції «Піаніно по всій Україні», що стартувала в декількох регіонах країни. У неділю 9 лютого організатори Євромайдану намагалися привезти до пам’ятника Тарасу Шевченку музичний інструмент, розмальований у кольори українського національного прапора та із символікою Європейського Союзу. Однак прихильники антимайдану стали цьому на перешкоді. Після словесної перепалки сторін зав’язалася невелика бійка, в якій перепало й піаніно. Бійка була припинена працівниками міліції і козаками, які розборонили сторони. Після того як конфлікт було вичерпано, учасники Євромайдану все-таки встановили піаніно на площі. Незважаючи на те, що музичний інструмент трохи постраждав, на ньому все-таки виконали Державний гімн України та «Оду на радість» Бетховена, що є Гімном Євросоюзу.

Алла АНТІПОВА.

Луганськ.