На згадку про славетного земляка, видатного композитора і диригента Миколу Леонтовича на його малій батьківщині у селі Марківка Теплицького району висаджено діброву із майже трьохсот дерев. 160 молодих лип з’явилися минулої осені, 120 дубів і кленів — нинішньої весни.

Торік разом із місцевими жителями дерева садили керівники області, району, випускники Тульчинського училища культури, що носить ім’я Леонтовича. Нинішньої весни роботу продовжили керівники району, працівники культури, мешканці Марківки. До них долучився народний депутат України Микола Кучер (на знімку).

— Довговічні дерева обрали спеціально, щоб вони багатьом поколінням нагадували про людину, один із творів якого, «Щедрик», виконують у багатьох країнах, — розповів «Голосу України» пан Микола.
Діброва є частиною меморіального комплексу Леонтовича. Паркове насадження розкинулося на території від музею-садиби, пам’ятника «Щедрику» і доходить до могили композитора. До речі, місце його поховання внесено до списку пам’яток, що перебувають під охороною ЮНЕСКО.
Микола Кучер також фінансово підтримував відновлення музею-садиби Леонтовича. «Торік спільними зусиллями з обласною та районною владою вдалося не тільки відновити саму будівлю, а й зробити сучасну експозицію, встановити меморіал на місці поховання, відкрити оригінальний пам’ятник «Щедрику», — продовжує народний депутат. — Напівзруйноване приміщення перетворили на меморіальний комплекс європейського зразка».
Співрозмовник висловив окрему подяку землякам композитора, сільській раді, інтелігенції села. Вони постійно підтримували музей, зберегли експонати, серед них є рідкісні предмети, що ними користувалася родина композитора. Це великий дубовий стіл, настінний годинник, картини, посуд, килими, письмове приладдя. Навіть старовинне піаніно, якого торкалися руки Леонтовича та його дітей.

Віктор СКРИПНИК.
Фото зі сторінки народного депутата у мережі Фейсбук.