Українсько-американські військово-морські навчання «Сі Бриз-2018», які стартували 9 липня, розширюють райони застосування сил бойових кораблів, авіації та спецпідрозділів. Учасники навчань відпрацьовують завдання, погоджені багатонаціональним штабом з планування і ведення морських операцій відповідно до стандартів НАТО, в Одеській і Миколаївській областях та в північно-західній частині Чорного моря.
— Ми успішно здійснили планування серії заходів з метою розміщення й розгортання кораблів і авіаційних груп, які прибули для участі в навчаннях. Врахували й те, що маємо іншу, напруженішу ситуацію в басейні Чорного й Азовського морів порівняно з тією, яка була рік тому, — зазначив на церемонії відкриття навчань в Одесі командувач Військово-морських сил ЗСУ віце-адмірал Ігор Воронченко.
Учасникам однієї із ключових морських операцій у рамках навчань доведеться, згідно зі сценарієм, здійснювати надійний захист підрозділу особливої цінності. За чотири години із Практичної гавані Західної військово-морської бази ВМСУ і з морського вокзалу у відкрите море вийшло 14 кораблів і суден, передає кореспондент «Думської». Морський оперативний штаб навчань, до якого входять 88 офіцерів, розмістився на нашому флагмані — фрегаті F130 «Гетьман Сагайдачний».
...Першим залишив порт турецький підводний човен «Їлдирай». Зненацька в небі над Одеською затокою з’явився вертоліт Мі-14ПС. Борт 34-ї Сакської бригади за декілька кілометрів від берега з 5—7-метрової висоти почав висаджувати бойових плавців. Пізніше з’ясувалося, що це нове тренування прикордонних спецпризначенців...