Років десь тридцять тому весь світ потішався над ідеєю кремлівських мрійників повернути могутні північні річки Іртиш та Об на південь, у казахстанські й середньоазіатські степи й пустелі. У результаті, мовляв, урожай зерна й усіляких інших сільгоспкультур буде такий, що ми ними весь світ завалимо.
Скептикиі нагадували, що після оранки казахстанської цілини теж обіцяли хлібний достаток, а отримали курні бурі й багаторазове зменшення поголів’я худоби, яка годувала півкраїни.
Деякі носилися з іще навіженішою ідеєю — перекрити Берингову протоку. Тоді Чукотка перетвориться на субтропіки.
Здійснити божевільну ідею повороту північних річок перешкодили перебудова й розвал Радянського Союзу.
Думалося, все це залишилося в минулому і стало як історичний курйоз. Та ні, «поворотники», виявляється, не вгомонилися і знову дають про себе знати.
Нещодавно ці люди оголосили на весь світ про те, що Росія повинна повернути русло могутнього Дніпра в інший бік — щоб він ніс свої води не просто в Чорне море, а в Крим. Так-так, саме в Крим, який завжди страждав через маловоддя. А от якщо пустити туди води Дніпра, то які там величезні врожаї можна вирощувати, усьому світу на заздрість!
Щоправда, там давно вже є Північно-Кримський канал, однак доброму нашому північному сусідові хочеться, щоб Дніпро ніс усі свої води за велінням Кремля просто в Крим. Як написано, на Ставропіллі «Течет вода Кубань-реки, куди велят большевики».

Сучасні спадкоємці більшовиків прагнуть командувати вже не скромною Кубанню, а великою європейською річкою.
У зв’язку з цим згадується старий анекдот. Якийсь відвідувач побачив на клітці слона добовий раціон цієї тварини і здивувався:
— Невже він стільки може з’їсти?
Служитель зоопарку відповідає:
З’їсти він з’їсть, та хто ж йому дасть»?
Так і з поворотом Дніпра. Росія, звичайно, напружившись, може, мабуть, повернути і Дніпро, та хто ж їй дозволить?

Донецьк.

Мал. Віктора СТАРОВА.