Шановні співвітчизники!

Виповнюється 100 років від дня Листопадового чину — однієї з найяскравіших подій українського державотворення ХХ століття. Повстання, яке відбулося у Львові 1 листопада 1918 року, відновило історичну справедливість: українці Галичини взяли владу у свої руки. На Львівській ратуші гордо замайорів синьо-жовтий прапор, а на карті Європи постала Західноукраїнська Народна Республіка.
Тисячолітня державницька традиція, ідеали визвольної боротьби, національна свідомість української нації відродилися з новою силою.

Відтоді день 1 листопада назавжди став символом невмирущої жаги українців до свободи і незалежності, незнищенного прагнення мати власну державу. Ці почуття вірних синів матері-України кликали до священної боротьби, вікопомними віхами якої стали створення УНР, Акт злуки українських земель у 1919 році, героїчна сторінка Карпатської України, Акт відновлення української держави 30 червня 1941 року, подвиг лицарів ОУН та воїнів УПА і, нарешті, — проголошення України як незалежної держави 24 серпня 1991 року.
Наша сповнена боротьбою, звитяжними перемогами і гіркими поразками, омита кров’ю героїчних пращурів історія свідчить: коли українці демонстрували рішучість та єдність, вони перемагали.
І нині на сході нашої держави цвіт і совість української нації, її гордість і слава — українське військо боронить кордони нашої вільної країни від російського агресора, не шкодуючи ні сил, ні здоров’я, віддаючи молоді життя. Будьмо гідними їхнього подвигу!
Нехай пам’ять про події Листопадового чину додасть нам сил бути мужніми, сильними і непереможними в боротьбі за рідну землю, за її щасливе й гідне майбуття.
Слава Україні!
Вічна слава її героям!

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.